Dit is bunker MN 17 van de PFL 1, de 1e verdedigingslinie van de 'Position Fortifiée de Liège'.
MN verwijst naar de sector 'Les Margarins-Neufchâteau' waar het de 17e van in totaal 31 bunkers is.
De bunker ligt aan tegen een heuvelrug en is door de jaren heen deels door modder overdekt geraakt en begroeid met struiken en bomen. Via een betonnen trap naar beneden kom je bij de ingang. De bunker was vroeger uitgerust met twee stalen deuren, maar die zijn net als het overig ijzer van o.a. de geshutsluiken na de oorlog verkocht als schroot. Wel is nog een onderdeel van de geschutsplaat aan de binnenzijde aanwezig. Deze zijn meestal ook geheel verwijderd. Plankdragers en uitrustingdragers zijn ook nog steeds aanwezig. Tevens het kleine plankje (foto 5) waarop men een handbediend mechaniek kon vastzetten (zoals een lijmklem) en waar de patroonbanden met kogels gevuld konden worden.
Ook een deel van de originele afzetting van betonnen paaltjes met prikkeldraad is nog aanwezig. Die voor de ingang zou voorzien moeten zijn van een ijzeren poortje, maar ook dat is verkocht als schoot. De toegang is nu met prikkeldraad afgezet.
Als algemene informatie kan vermeld worden dat deze bunker zoals de meeste bunkers van de PFL gemaakt zijn van gewapend beton en dat ze zijn gebouwd begin jaren 30. De muren en het plafond zijn 1,30 m dik. Ze moesten bestand zijn tegen beschietingen met 150mm granaten. Enkel de muren aan de achterzijde zijn iets minder dik, omdat deze in beginsel niet blootstond aan vijandelijk vuur.
De gaten boven en onder de geschutsopening diende voor ventilatie. Wanneer de beide deuren van de bunker gesloten waren en er werd met de mitrailleur gevuurd, moest de rook snel naar buiten kunnen en verse lucht aangevoerd. Daar dienden naast de geschutsopening, deze ventilatiegaten voor. Ze zijn zodanig aangelegd in het beton dat ze geen rechte verbinding hebben van buiten naar binnen. Ze lopen als het ware in de vorm van een periscoop door het beton.
Toen de bunkers na de oorlog hun strategische waarde voor de verdediging van België verloren, is het metaal van de luiken en deuren verkocht als schroot. Ook zijn de meeste percelen waarop ze stonden verkocht. Bunker MN 17 ligt nu in een weiland.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!