TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Observatiebunker MN12 Aubel

Dit is bunker MN 12 van de PFL 1, de 1e verdedigingslinie van de 'Position Fortifiée de Liège'.

MN verwijst naar de sector 'Les Margarins-Neufchâteau' waar het de 12e van in totaal 31 bunkers is.

De bunker ligt langs de weg tegen in een weiland en is gecamoufleerd als ware het een kapel. Tegen de voorzijde is een kapel gebouwd met stenen die in de regio veel voorkomen. Ook tegen de zijkanten en de achterkant van de bunker zijn wat ornamenten aangebouwd om het geheel vanuit de lucht of van afstand op een kapel te laten lijken. In de kapel is nog steeds het Mariabeeld aanwezig. Zelfs de gevelsteen is een origineel exemplaar van waarschijnlijk een kapel die werd afgebroken. Het jaartal geeft 1760 aan. De kapel werd gerestaureerd in 1982.

Dit is een van de mooist gecamoufleerde bunkers in de hele PFL-linie. Er zijn een aantal bunkers die ook bekleed zijn met natuursteen, maar die zijn allemaal gecamoufleerd als schuilplek voor vee of bergplaatsen. Zie bijvoorbeeld bunker CS 10 te Aywaille.

De bunker kan betreden worden. Maar door hevige struikengroei (met doornen) was het niet mogelijk de bunker te betreden.

Als algemene informatie kan vermeld worden dat deze bunker zoals de meeste bunkers van de PFL gemaakt zijn van gewapend beton en dat ze zijn gebouwd begin jaren 30. De muren en het plafond zijn 1,30 m dik. Ze moesten bestand zijn tegen beschietingen met 150mm granaten. Enkel de muren aan de achterzijde zijn iets minder dik, omdat deze in beginsel niet blootstond aan vijandelijk vuur.

De gaten boven en onder de geschutsopening diende voor ventilatie. Wanneer de beide deuren van de bunker gesloten waren en er werd met de mitrailleur gevuurd, moest de rook snel naar buiten kunnen en verse lucht aangevoerd. Daar dienden naast de geschutsopening, deze ventilatiegaten voor. Ze zijn zodanig aangelegd in het beton dat ze geen rechte verbinding hebben van buiten naar binnen. Ze lopen als het ware in de vorm van een periscoop door het beton.

Toen de bunkers na de oorlog hun strategische waarde voor de verdediging van België verloren, is het metaal van de luiken en deuren verkocht als schroot. Ook zijn de meeste percelen waarop ze stonden verkocht. Bunker MN 12 ligt nu aan de rand van de weg in een weiland.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski (1, 4, 5), Joost Verheijden (2), Ed Lewandowski (3)
  • La Position Fortifiée de Liège, Coenen & Vernier.