TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Observatiebunker MN11

Dit is bunker MN 11 van de PFL 1, de 1e verdedigingslinie van de 'Position Fortifiée de Liège'.

MN verwijst naar de sector 'Les Margarins-Neufchâteau' waar het de 11e van in totaal 31 bunkers is. De bunker is één van de vier observatiebunkers van Fort Aubin-Neufchâteau. Voor het fort was dit observatiepost OP281. De andere 3 observatieposten waren de bunkers MN18 (O368) , bunker NV2 (O369) en bunker NV5 (OP296).

Deze bunker werd op 11 mei 1940 door de Duitsers aangevallen. Getuige hiervan zijn de diverse kogel- en granaatinslagen op de koepel. Bij deze aanval sneuvelde soldaat Nyssen die post had gevast in de koepel. Door fort Aubin-Neufchâteau worden in de loop van de ochtend rond de 120 granaten op de positie van de bunker afgevuurd om de Duitse aanvallers te verdrijven. Uiteindelijk wordt door de commandant van het fort besloten de bunker op te geven. De aanwezige bemanning wordt verzocht zich over te geven, waarna de bunker is uitgeschakeld.

De bunker kan nog betreden worden. Maar de ingang is nog half dichtgemetseld. Door de jaren heen is hij door hevige struikengroei (met doornen) en klimop bijna aan het zicht onttrokken. De koepel is geheel met klimop bedekt.

Van eerdere fotoverslagen zijn nog foto's beschikbaar waarop de aanvalssporen zichtbaar zijn, zie foto 5.

Als algemene informatie kan vermeld worden dat deze bunker zoals de meeste bunkers van de PFL gemaakt zijn van gewapend beton en dat ze zijn gebouwd begin jaren 30. De muren en het plafond zijn 1,30 m dik. Ze moesten bestand zijn tegen beschietingen met 150mm granaten. Enkel de muren aan de achterzijde zijn iets minder dik, omdat deze in beginsel niet blootstond aan vijandelijk vuur.

Toen de bunkers na de oorlog hun strategische waarde voor de verdediging van België verloren, is het metaal van de luiken en deuren verkocht als schroot. Normaliter werd ook de koepel verkocht, maar bij deze bunker is de koepel bewaard gebleven.

Ook zijn de meeste percelen waarop ze stonden verkocht. Bunker MN 11 ligt nu midden in een weiland.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Joost Verheijden (1, 2, 4), Ed Lewandowski (3), www.lignemaginot.com (5)
  • La Position Fortifiée de Liège, Coenen & Vernier
  • La Lignemaginot.com
  • 18daagseveldtocht.be