Dit is bunker MN 22 van de PFL 1, de 1e verdedigingslinie van de 'Position Fortifiée de Liège 1'.
MN verwijst naar de sector 'Les Margarins-Neufchâteau' waar het de 22e van in totaal 31 bunkers is.
De bunker ligt in een weiland waar normaal koeien grazen. Het is een bunker met twee geschutskamers en is toegankelijk. Binnen zijn de twee affuits waarop de mitrailleur bevestigd werd nog steeds aanwezig. Bijzonder bij deze bunker is, dat de nooduitgang goed te zien is. Deze was van binnenuit middels opgestapelde stalen balken afgesloten. Van buitenaf kon men in zijn geheel niet zien dat de bunker een nooduitgang had. Mocht men de bunker moeten verlaten via deze nooduitgang, dan moesten de soldaten de stalen balken verwijderen en een stuk dun beton. Van de buitenzijde wad deze zwakke plek niet te zien.
In de bunker is nog de toegang tot de granaatgoot te zien die gebruikt werd om van binnenuit handgranaten via deze goot naar de indringers te kunnen werpen die voor de deur stonden. ook de plankdragers en uitrustingdragers zijn nog steeds aanwezig.
De aangemetselde delen moesten de vorm van de bunker verhullen en deze meer op een algemeen gebouw doen lijken.
Als algemene informatie kan vermeld worden dat deze bunker zoals de meeste bunkers van de PFL gemaakt zijn van gewapend beton en dat ze zijn gebouwd begin jaren 30. De muren en het plafond zijn 1,30 m dik. Ze moesten bestand zijn tegen beschietingen met 150mm granaten. Enkel de muren aan de achterzijde zijn iets minder dik, omdat deze in beginsel niet blootstond aan vijandelijk vuur.
De gaten boven en onder de geschutsopening diende voor ventilatie. Wanneer de beide deuren van de bunker gesloten waren en er werd met de mitrailleur gevuurd, moest de rook snel naar buiten kunnen en verse lucht aangevoerd. Daar dienden naast de geschutsopening, deze ventilatiegaten voor. Ze zijn zodanig aangelegd in het beton dat ze geen rechte verbinding hebben van buiten naar binnen. Ze lopen als het ware in de vorm van een periscoop door het beton.
Toen de bunkers na de oorlog hun strategische waarde voor de verdediging van België verloren, is het metaal van de luiken en deuren verkocht als schroot. Ook zijn de meeste percelen waarop ze stonden verkocht, waardoor veel bunkers nu op privé-percelen staan. Zoals dus bunker MN 22.
Ook de orginele toegangsdeur tot het perceel is nog steeds aanwezig.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!