TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Drukkerij Brussel

Aan de gevel van het lyceum Dachsbeck hangt een gedenkplaat met de tekst:

"Hier bevond zich tijdens de Tweede Wereldoorlog de zetel van de drukkerij van Ferdinand Wellens, waar in de nacht van 6 op 7 november 1943 de "valse" Soir clandestien werd gedrukt die op 9 november verspreid werd.
Door dit bravourestuk wilde het Onafhankelijkheidsfront getuigen van zijn gehechtheid aan de fundamentele vrijheid van meningsuiting en wilde het waardig de 25ste verjaardag van de Duitse overgave na de Eerste Wereldoorlog herdenken."

Op 10 mei 1940 vallen de Duitse troepen België binnen. Le Soir, een toonaangevende Belgische en Brusselse krant, blijft tot 18 mei 1940 van de pers rollen. Dan wordt het pers- en reclamebedrijf door de Duitse bezetter in beslag genomen. Op 14 juni 1940 wordt de krant opnieuw uitgegeven door een redactie die voor de Duitse bezetter werkt.
De krant roemt de opmars van het Duitse leger en probeert zo op het gemoed van de burgers in te werken. Uitgesproken racistische artikels tegen joden zijn schering en inslag.

In 1943 komt Marc Aubrion, alias Yvon, lid van de verzetsbeweging Onafhankelijk-heidsfront, met een geschift idee aanzetten. Zijn bedoeling is om een satirische versie van Le Soir uit te brengen, vol 'zwans' om de draak te steken met de bezetter en de moraal van de Belgen terug op te krikken. René Noël, alias Jean, persverantwoordelijke van het Onafhankelijkheidsfront, is onmiddellijk gewonnen voor het project en Pierre Lauwers ontwerpt de drukkersplaat waarmee de "Faux (valse) Soir" zal gedrukt worden.
Heel vlug slagen ze erin om een groep van vertrouwenspersonen rond hen te verzamelen.
In 21 dagen maken ze het project concreet. Het drukken wordt toevertrouwd aan Ferdinand Wellens, een verzetsstrijder die al documenten voor het Onafhankelijkheidsfront heeft gedrukt. Hij bestuurt een drukkerij die in de Ruysbroeckstraat 35 te Brussel is gelegen.
De oplage wordt vastgelegd op 50.000 exemplaren. De krant ziet er identiek hetzelfde uit als Le Soir. Het enige verschil is de inhoud die de Duitse bezetter door de gehaktmolen draait.

De "valse" Soir verschijnt op 9 november 1943 rond 16 uur.
De Brusselaars konden er hartelijk om lachen, de bezetter helemaal niet.
Een aantal leden van de verzetsbeweging moesten deze uit de hand gelopen grap met hun vrijheid of zelfs met hun leven bekopen. Marc Aubrion werd op 13 maart 1944 gearresteerd en ter dood veroordeeld maar zijn straf werd omgezet in 15 jaar gevangenisstraf in een concentratiekamp in Bayreuth, waar hij later door de Amerikanen bevrijd werd.
Ferdinand Wellens, drukker van Le Faux Soir werd eveneens opgepakt. Hij stierf op 28 februari 1945 in een concentratiekamp.

Bron : Archief van Brussel

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck

Gerelateerde boeken

Het stille verzet
België in de Tweede Wereldoorlog 2