TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument Kerkhof H. Clemens Nuenen

Oorlogsmonument op het Kerkhof van de H Clemens te Nuenen

Het oorlogsmonument bestaat uit een groot staand hardstenen kruis met een liggende hardstenen gedenkplaat.
Situering van het graf/monument: Vak/rij/nummer B/01/22
In de gedenkplaat is de volgende tekst gegraveerd:

Door oorlogsgeweld omgekomen
20-21 september 1944
MARTINA MERKS * 17-2-1907
THEA VAN DE LAAR * 24-6-1916
CORNELIA SMEULDERS * 29-11-1926
CORNELIS ROSET * 7-5-1919
WILHELMINA DRIESSEN * 29-11-1892
ANTOON SAELMANS * 25-12-1924

Opmerkingen:
1. Thea van de Laar, Thea is haar roepnaam, Mathea is haar doopnaam;
2. Wilhelmina Driessen, Wilhelmina Driessen haar officiële naam is: Maria van der Sterren-Driessen. Omdat dat
blijkbaar te lang was, heeft de pastoor gekozen voor haar tweede doopnaam Wilhelmina en haar meisjes achternaam
Driessen. De geboortedatum van Maria klopt niet, dat moet zijn 19-11-1891;
3. De geboortenaam van Antoon Saelmans is Antonius, de achternaam van Antoon is Saelemans i.p.v. Saelmans.

Het monument is geplaatst op de plek waar zes Nuenense oorlogsslachtoffers, op zondag 24 september 1944 tezamen zijn begraven (zie ook bijgaand gezamenlijk bidprentje). De geschiedenis van deze oorlogsslachtoffers wordt hieronder beschreven.

Martina Maria Merks, geboren op 17 februari 1907 in Nuenen dochter van Hendrikus Merks, molenaar, en Johanna Maria Josephina Raassens.
Omgekomen bij de bevrijding van Nuenen. Pastoor Aldenhuijsen schrijft hierover: Was ’t even rustig, dan ging de telefoon (…) en toen al gauw het bericht van gevaarlijke verwondingen van parochianen. Het eerst werd ons gemeld over Martina Merkx. Maar we mochten niet buiten en konden niet naar haar toe. Later schrijft hij over deze gebeurtenis nog … bij de familie Merkx bracht ik een kort bezoek en zag dat ’t er op den Berg ook nog al geknald had.

Mathea Antonetta van de Laar, geboren op 24 juni 1916 in Nuenen, dochter van Mathias Christianus van de Laar en Johanna Sanders. Thea van de Laar.
Is op 20 september 1944 om elf uur omgekomen door gevechtshandelingen bij de bevrijding van Nuenen
De boerderij van Bertus Adriaans, die aan de achterkant in de Voirt stond, daar waar de Voirt bijna bij de Boordseweg komt, brandde tot de grond toe af. Bertus en Hanne zaten achter in de tuin in een schuilkelder, samen met hun aangenomen dochter Thea. Thea zei: Zal ik efkes voor jullie een eike gaan bakken? Maar toen ze de schuilkelder wilde verlaten viel ze, getroffen door een geweerkogel, achterover tussen haar ouders. Die aten met een dode dochter te wachten op het einde van de brand. Dat is het verhaal zoals de pastoor het hoorde uit de mond van de mensen die hem hun ervaringen vertelden. Pastoor bezocht Aldenhuijsen bezocht vader en moeder Adriaans en vond het lijk van Thea nog bij de schuilkelder liggen.

Maria Wilhelmina Driessen, geboren op 19 september 1891 als dochter van Bernard Driessen en Maria Hendrix. Maria was de weduwe van Leonard van der Sterren, timmerman, overleden in Eindhoven op 1 januari 1942. Ze waren op 19 april 1918 getrouwd en woonden tot augustus 1921 in Vierlingsbeek en daarna in Nuenen op Berg F181. Leonard en Maria kregen vier zoons en zes dochters.
Maria is op 20 september 1944 om 22.00 uur op de Oude Dijk als gevolg van beschietingen bij de bevrijding van Nuenen omgekomen.

Cornelia Petronella Smeulders, fabrieksarbeidster, geboren op 29 november 1926 te Nuenen als dochter van Wilhelmus Smeulders en Petronella van Reek.
Omgekomen door oorlogsgeweld te Nuenen op 21 september 1944 om 19.00 uur. Zij woonde in ’t café Het Hoekje (’t Huukske), hoek Kerkstraat-Lindelaan (toen Boterstraat) richting Park, naast de boterfabriek.

Antonius Cornelis Martinus Saelemans, landbouwer, geboren op 25 december 1924 in Aarle-Rixtel als zoon van Wilhelmus Hendricus Saelemans en Elena van den Hurk.
Volgens Pastoor Aldenhuijsen: Reeds had een jongen*, vanuit de akker naar de pastorie gevlucht, ons verteld dat er drie jongens onder de boomen van ’t oud-kerkhof lagen dood te bloeden. We mochten er niet heen. Ik wist voor de avond dat ze naar Refeling waren gebracht met een kar en dat een Duitse militaire dokter hen behandeld had. De een Henri van Lieshout van Refeling heb ik van morgen bediend, ik ben toen het licht begon te worden met Pater Wijnands van de Jezuïeten op pad gegaan, hoewel de Duitschers nog niet allen vertrokken waren. Den tweeden Toon Saelemans (Refeling) had ik niet bediend. Maar die is op Donderdag voormiddag (07.00 uur), gestorven na nog de H.H. Sacr. Te hebben ontvangen. De derde, Martien van Kessel ligt nog met een schotwond in zijn borst. Wat is dat een vreselijke avond geweest.”
Henri van Lieshout bleef in leven. Martien van Kessel wordt verderop vermeld.
*Volgens andere bronnen waren er twee jongens, die het ongeval melden. De ene Noud Saris, wonende op het Heieind en de andere Leo Oerlemans, overleden in 1979.

Cornelis Petrus Maria Boset, kleermaker, geboren op 17 mei 1919 in Tilburg als zoon van Petrus Aloijsius Boset en Petronella Johanna Zebregs. Hij was getrouwd met Johanna Catharina Josepha Boset.
Op 21 september 1944 om 19.00 uur omgekomen ten gevolge van beschietingen bij de bevrijding van Nuenen.
Pastoor Aldenhuijsen: Tijdens het bombardement op Donderdag kwam Boset van ’t Hoekje hier aangebeld in zijn schuilkelder een voltreffer en waarschijnlijk 2 dooden. Na ‘n 3 kwartier toen de hevigheid van het bombarderen ophield ben ik er naar toe gegaan. Ik werd teruggestuurd door Engelse soldaten- daarna nog eens gegaan en teruggestuurd -, de derden keer: tusschen twee partisanen daar aangekomen, konden we niets anders constateren dat ze ogenblikkelijk na ’t noodlottig gebeuren moesten overleden zijn. ’t Zijn Cor Boset, de schoonzoon van de hier wonende familie Boset, en Cornelia Smeulders

Deze beschrijving komt uit het artikel van Foppe de Lang genaamd: Nuenense slachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog, voorkomend in het Cultuurhistorisch tijdschrift voor Nuenen, Gerwen en Nederwetten van de erfgoedvereniging De Drijehornick Nuenen-Gerwen-Nederwetten, Jaargang 21-Nummer 2- Augustus 2012:

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Tiny Luppens
  • Foto's: Maria Luppens (1, 2), Tiny Luppens (3)