Op de begraafplaats in Stekene liggen 7 Poolse soldaten begraven, allen gesneuveld in september 1944. Op het monument de wapenschilden van beide landen naast de tekst, links in het Nederlands, rechts in het Pools :
"Het dankbare Stekene aan de Poolsche Helden
gesneuveld voor zijn bevrijding"
Daaronder de namen :
Michal SZULAK - Jozef HOLDENHAJER - Antoni RICHTARZ - Jozef SADOWSKI - Modest KIELISZEK - Franciszek GWIAZDA - Kazimierz KRYSCINSKI
Voor de grafstenen een zin uit het Poolse volkslied : "Jeszcze Polska Nie Zginęła",
vertaald : "Nog is Polen niet verloren".
De soldaten behoorden tot de 1ste Poolse Pantserdivisie, een geallieerde divisie opgericht in Schotland in februari 1942. De divisie bestond uit Poolse soldaten die na de val van Polen in 1939 naar Frankrijk waren gevlucht. Daar vochten ze voor de tweede maal tegen de Duitsers in 1940, waarna ze naar Engeland uitweken. In het kader van een Brits-Poolse overeenkomst werden een landmacht, luchtmacht en marine opgericht. De Poolse eenheden stonden grotendeels onder Brits opperbevel, met Brits materieel en uniformen (met Poolse rangtekens), maar met de clausule dat de Polen in eigen militaire eenheden zouden strijden. Het Eerste Poolse Legerkorps werd vervolgens in Schotland opgericht, waarin de 1ste Pantser-divisie en de Poolse 1ste Onafhankelijke Parachutistenbrigade een volledig operationele status bereikten. Gedurende zijn verblijf in Schotland van 1942 tot 1944 bewaakte dit korps 200 km aan Britse kust.
Einde juli 1944 maakte de divisie de oversteek naar Normandië en werd ze toegevoegd aan het Canadese Eerste Leger. In Normandië behaalden ze enkele briljante overwinningen op de Duitsers tijdens de gevechten om de Mont Ormel, Heuvel 262 en het stadje Falaise.
Na de geallieerde uitbraak uit Normandië achtervolgde de Poolse 1ste Pantserdivisie de Duitsers langs de kust van het Engelse kanaal. De divisie kwam nabij Poperinge, België binnen en bevrijdde o.a. Ieper (6 september), Roeselare en Tielt (7 september), Hooglede, Ruiselede, Aalter (8 september), Evergem, Sint-Niklaas (9 september), Lokeren (12 september), Stekene en Sint-Gillis-Waas (14 september), Moerbeke (16 september) en Beveren. Daarna ging hun tocht verder richting Nederland.
Het was bij de bevrijding van Stekene dat deze Poolse soldaten het leven lieten …
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!