TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument "De Zes van Dorplein"

Herinnering aan de zes jonge mannen die op 5 september 1944 door de bezetter werden vermoord.
Onthulling : 5 september 2021
Ontwerpers:
- Noud Looymans (centraal kunstwerk met foto’s van de zes slachtoffers omgeven door spoorrails)
- Wim Ogier (lessenaar met daarop het boek, opengeslagen op de ‘zwarte bladzijde’ in de Dorpleinse geschiedenis)

De datum 5 september 1944, ook wel bekend als ‘Dolle Dinsdag’, vormt een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Budel-Dorplein. De geallieerde legers waren in aantocht, de bevrijding leek nabij en de Duitse bezetter en zijn handlangers werden nerveus. Enkele NSB’ers vluchtten in allerijl naar het voor hen veilige Duitsland maar waren daar niet welkom en werden bij de Duitse grens teruggestuurd. De in Dorplein actieve verzetsgroep wachtte de terugkerende NSB’ers op en nam enkelen van hen gevangen in de ‘Cantine’ in Dorplein. De bevrijding, zo dacht men in alle euforie, was immers nabij.
De verzetsgroep had de opdracht om de spoorlijn tussen Weert en Budel te saboteren door de rails los te schroeven. Op 5 september 1944 omstreeks het middaguur vond de door de verzetsgroep geprepareerde treinontsporing plaats nabij ‘De Zinkfabriek’ in Dorplein.
Een van de niet door de verzetsgroep gevangen genomen NSB’ers riep de hulp in van de SS’ers die aanwezig waren bij de ontspoorde trein en zij omsingelden niet veel later Dorplein. De bewoners van Dorplein gingen enkele verschrikkelijke uren tegemoet. Dorpelingen werden willekeurig gearresteerd om als vergelding geëxecuteerd te worden indien de sabotageploeg zich niet meldde. Vier leden van de verzetsgroep; Kees Kappers, Antoon van der Putten, Theo Stevens en Jan Zandvliet hadden zich verstopt in het nabijgelegen Ringselven, ‘de Peel’ genoemd. Door verraad werden ze hier door de SS’ers gevonden en op beestachtige wijze vermoord.
De twee broers Martien en Leo Looymans, die ondergedoken zaten om aan de verplichte tewerkstelling in Duitsland te ontkomen en eveneens betrokken waren bij het verzet, kwamen die dag terug van hun onderduikadres toen ze gearresteerd werden op verdenking van deelname aan de sabotage. Zonder vorm van proces werden ook zij door de SS’ers op gruwelijke wijze vermoord in de nabijheid van de ontspoorde trein.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Heemkundekring ‘De Baronie van Cranendonck’
  • Foto's: Wim Ogier (1, 3), Harry de Laat (2)