TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Ehrenmal Bad Bentheim Schuttersvereniging Waldseite

"We dragen een stille herinnering op aan onze kameraden die zijn gevallen en vermist in de twee wereldoorlogen"

Onder dit motto herdenkt men namens de schuttersvereniging Waldseite-Hagelshoek Ev 1898 haar gevallen inwoners met een monument ofwel "Ehrenmal".

In 1926 werd de oprichting van een gedenkteken voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog aangepakt. Begin 1927 was het systeem gereed. De inhuldiging vond plaats op 27 februari 1927. De heer Albert Aarnink, ooit leraar op de basisschool in Waldseite, hield de toespraak. In 1954 werd een tweede zuil aan het monument toegevoegd om de kameraden te herdenken die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld en vermist. De inhuldiging vond plaats op de dag van nationale rouw door de tweede voorzitter van de Grafschafter Schützenbund, de heer Robert Fähmel uit Quendorf. In 1983 is het monument enkele meters verplaatst en voorzien van een omringende muur met een handgesmede ketting. Op de dag van nationale rouw werd de faciliteit in een ceremonie overgedragen aan het beoogde gebruik. Toen het monument voor het laatst werd herontworpen in het voorjaar van 1990, werd een bronzen plaat bevestigd met de namen van mede-schutters die zijn omgekomen en vermist in beide wereldoorlogen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Bjorn Van Marle
  • Foto's: Bjorn van Marle