"La Brabançonne" is een standbeeld dat genoemd werd naar het volkslied van België in 1930, precies een eeuw na de Belgische Revolutie.
Het staat in het centrum van het Surlet de Chokierplein, aan de rand van de Vrijheidswijk, ontworpen vanaf 1874 door de architect Antoine Mennessier. De straatnamen in deze wijk verwijzen naar de Belgische revolutie en grondwettelijke vrijheden.
Het Surlet de Chokierplein eert de nagedachtenis van de eerste soeverein van België, de regent Erasmus-Louis Surlet de Chokier benoemd door het Nationaal Congres in 1831, vóór de intrede van koning Leopold I.
Het standbeeld van de Brabançonne is de bronzen replica van een stucwerkbeeld dat voorlopig op de Grote Markt van Brussel werd geplaatst om de vreugdevolle intrede van de vorsten Albert I en Elisabeth op 22 november 1918 te vieren.
Het beeld, dat de geesten had getroffen, werd als project (openbare inschrijving) gelanceerd voor de honderdste verjaardag van de Onafhankelijkheid van België.
Het werd in 1930 gebeeldhouwd door Charles Samuel en gegoten door de Compagnie des Bronzes de Bruxelles. De inhuldiging vond plaats op 16 november 1930.
Het monument bestaat uit een bronzen beeld, groen gepatineerd.
De figuur is een jonge vrouw die zingt en trots een vlag toont waarop de Belgische leeuw is afgebeeld. Ze is het zinnebeeld van de provincie Brabant.
Op het blauwstenen voetstuk staan enkele verzen van het volkslied in de twee landstalen :
"O dierbaar België , O edel land der vaderen!
Onze ziel en ons hart zijn U Gewijd.
Aanvaardt de kracht en het bloed
van onze aderen... »
Achteraan staat in de twee landstalen : "Opgericht door Openbare Inschrijving
September - 1930 »
Bron : Wikipedia
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!