TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Belgische Oorlogsgraven Kieldrecht

Tussen juni 1944 en maart 1945 lanceerde Duitsland honderden ‘Vergeltungswaffen’ op Engeland, Frankrijk en het pas bevrijde België, als wraak voor de geallieerde bombardementen op Duitse steden.
De V1, een onbemand vliegtuig vol explosieven dat een typisch snorrend geluid voortbracht, kreeg al snel de bijnaam ‘vliegende bom’.
Op 22 maart 1945 sloeg een V1-bom in op de Dorpsstraat in Kieldrecht en zaaide er dood en vernieling. Er vielen 19 onschuldige doden, 160 gewonden en 40 huizen werden verwoest.
Op het plaatselijke kerkhof zijn de burgerslachtoffers samen begraven. Onder hen een echtpaar met hun 4 dochters, enkel de zoon ontsnapte omdat hij op het seminarie studeerde.

Op de gemeentelijke begraafplaats van Kieldrecht liggen ook enkele graven van gesneuvelde soldaten :

Jozef DE WILDE sneuvelde op 12 mei 1940.

Lodewijk ROGIERS behoorde tot de 14de infanteriedivisie groep wielrijders 1ste eskadron. Gesneuveld op 10 mei 1940 bij de versperring op de brug over de Maas te Maaseik toen deze werd bestormd door een aantal Duitse soldaten vermomd als Nederlandste Rijkswachters.

Gilbert WARRENS was soldaat bij de 5de Linie 2de bataljon 6de compagnie.
Op de tweede dag van de gevechten (21 mei) werd hij in Kwatrecht dodelijk verwond door een boorpatroon bij het helpen van verwonde strijdmakkers.

Gustaaf BERNAERT was sergeant bij de 17de linie 3de (of 4de) bataljon. Hij sneuvelde op 23 mei 1940 in Deinze bij de terugtrekking aan de Leie.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck
  • Het Laatste Nieuws (20.3.2020)
  • Bunkergordel Bruggenhoofd Gent, lijst van gesneuvelde Belgische soldaten tijdens de 18-daagse veldtocht.