Deze messing plaquette (Stolperstein of struikelsteen) herdenkt:
* GERRIT JAN DE GEUS (geb. 1902, gearresteerd 28-1-1942, vermoord 13-7-1942, Dachau)
Gerrit Jan werkte eerst in een laboratorium en ging later theologie studeren. Zijn eerste gemeente was in Zaandam, waar hij de boeken van theoloog Karl Barth bestudeerde. In februari 1940 werd hij predikant in Almelo. Hier spoorde hij mensen aan de Duitsers niet te volgen.
Toen hij op 28 januari 1942 les stond te geven in het catechisatie lokaal, verscheen de Gestapo, die hem arresteerde. Eerst zat hij in Arnhem, waar hij spreekuur hield voor andere gevangenen, daarna ging hij naar Amersfoort, Essen en Würzburg, waarna hij KZ Dachau terechtkwam. Hier wist hij drie weken te overleven. Op een gegeven moment kon hij niet meer zitten, hij moest gaan liggen. Dat betekende een ziekenhuisopname die tot zijn dood leidde.
Zijn naam is opgenomen in Gedenkboek 35.
Deze Stolperstein ligt hier voor een verzetsstrijder, opgepakt, gevangen genomen en vermoord in de Tweede Wereldoorlog.
"Stolpersteine" is een kunstproject in Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het nationaalsocialisme (nazisme).
Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm messing plaquettes geplaatst in de stoep voor een verblijfplaats van (meestal Joodse) slachtoffers van de nazi's. Elke plaquette is voorzien van de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en het lot van deze mensen. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten."
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!