In september 1914 werden de eerste Nieuwenroodse slachtoffers van WOI begraven op het kerkhof. Het waren 3 Belgische soldaten, August Julien, Emiel Claes, Gaspard Bertrand en 1 burgerslachtoffer Willem Verhaegen.
In oktober 1919 lezen we in het register van de gemeenteraad dat er een feest ter verheerlijking van de gesneuvelde soldaten wordt gehouden. Er zijn dan 12 Nieuwenroodse gesneuvelden (eigenlijk 13) en 52 soldaten teruggekeerd uit de oorlog. Op dat moment liggen de 3 niet-Nieuwenroodse soldaten nog op het kerkhof samen met Frans Bogaeers, die op 3 november 1914 naar Nieuwenrode gerepatrieerd is.
Op 3 april 1923 lezen we in datzelfde register dat er 8 gesneuvelden op het kerkhof begraven liggen. Wie deze soldaten juist waren weten we niet met zekerheid. Maar waarschijnlijk gaat het over Karel Carlier, Jan Baptist Nommers en Petrus Troch. Frans Bogaert is al herbegraven in 1914 en Petrus Jozef Verhaegen is pas in december 1926 gerepatrieerd. Er blijft dus 1 onbekende over als de 3 Belgische soldaten begraven in 1914 nog niet gerepatrieerd waren.
De oudst bekende oudstrijder is Frans Willem D’Hollander. Hij overleed in 1932 en was oorlogsinvalide. Hij ligt begraven op het huidig oudstrijdersperk.
Jan Baptist Docus overleed in 1938 en was de tweede oudstrijder maar hij werd rechts naast de gesneuvelde soldaat Frans Bogaert begraven. Er was toen waarschijnlijk nog niet sprake van een oudstrijdersperk. De volgende die begraven werd is Emiel Robberechts. Hij sneuvelde te Oostkamp in 1940 tijdens WOII en ligt links van Frans d’Hollander op het oudstrijdersperk.
Nadien zijn er nog 14 oudstrijders op dit perk begraven, de laatste was Jan Baptist Carlier in 1980. Zij waren allemaal oudstrijders van WOI, uitgezonderd Hendrik Jozef Wijns. Hij vocht meer in WOII.
Het graf van burgerslachtoffer Willem Verhaegen, begraven in 1914, is in 2013 ontgraven.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!