Er is een plaquette in het Nederlands op de linkerpilaar en een in het Frans op de rechterpilaar aan de voorkant van de toegangspoort van de overgebleven façade van de kazerne op het plein die allemaal kolonel Dusart eren.
De linker leest: GEVALLEN TER HERINNERING AAN KOLONEL DUSART VOOR WEINIG AAN DE SPIRAAL VAN HET 11e LIJN REGIMENT DEN 6 AUGUSTUS 1914
regichiment door openbare registratie
De rechter leest: A LA MEMOIRE DU COLONEL DUSART TOMBE 'DEVANT LUIK A LA TETE DU 11e REGIMENT LE 6 AOUT 1914
erige par souscription publique
In het Engels zou dit vertalen naar: IN GEHEUGEN VAN KOLONEL DUSART GEVALLEN VOOR LUIK AAN HET HOOFD VAN HET 11e LIJN REGIMENT 6 AUGUSTUS 1914
gebouwd door openbaar abonnement
Tussen 1874 en 1875 werd een nieuwe kazerne gebouwd in de regimentsstad van het 11e Linieregiment op de Wapenplaats in Hasselt. Op 26 juni 1913 nam kolonel Dusart het bevel over het garnizoensregiment van Hasselt. Vanaf hier op de ochtend van 29 juli 1914 verzamelde kolonel Dusart zijn regiment op het Wapenplein, en op het geluid van "Le chant du vertr" marcheerde hij ze weg om Luik te verdedigen tegen de Duitse dreiging.
Op de binnenplaats van de kazerne werden 10 Belgische spionnen geëxecuteerd op 16 december 1916, en de Wapenplaats werd in 1919 omgedoopt tot Martelaarsplein ter ere van hen en nog eens negen spionnen werden geëxecuteerd in de nabijgelegen Herkenrode-kazerne. Het plein werd echter in 1922 opnieuw omgedoopt tot Dusartplein als een blijvend bewijs van de opoffering, het leiderschap en de populariteit van de kolonel.
Bij het begin van de Tweede Wereldoorlog maakte het 11e Linie Regiment deel uit van de Belgische 4e Infanteriedivisie die op het Albertkanaal was opgesteld, met zijn westflank scharnierend bij Diepenbeek, terwijl het 11e regiment zich aan de oostelijke rand van de divisie bevond met zijn commandopost. in Kasteel Groenendaal. Terwijl de Belgische 1ste Divisie de Hasseltse sector van het Albertkanaal in handen had.
Tijdens de bezetting waren er Belgische krijgsgevangenen in de kazerne en na de bevrijding waren er nazi-collaborateurs. De 11e linie keerde in 1947 terug naar de kazerne van kolonel Dusart, maar werd in 1956 opgeheven. Gedurende een korte periode was de kazerne de thuisbasis van de 31e artillerie uit 1968, waarbij de kazerne grotendeels werd afgebroken in de tweede helft van de jaren zeventig, behalve de gevel die je ziet in de afbeeldingen hierboven.
Charles Eduard Dusart werd geboren in Gent op eerste kerstdag 1860. Als zoon van een luitenant in een technisch regiment schreef hij zich in 1877 in aan de Koninklijke Militaire School in Brussel. In 1890 vertrok hij naar Congo als luitenant om te helpen in de strijd tegen de slavenhandel. Tijdens verschillende campagnes verwierf hij de rang van kapitein in 1892, en op 27 juni 1893 kon hij terugkeren naar België. Twintig jaar later en promoties tot volwaardig kolonel vinden Dusart in Hasselt, waar hij als garnizoenscommandant een populaire lokale figuur wordt die zich geliefd maakt bij zijn troepen met wie hij na een lange mars een drankje zou drinken in een dorpsherberg.
Als onderdeel van de verdediging van Luik in augustus 1914 werd de 11e Linie ingezet bij Rhees tussen Herstal en Barchon. In de nacht van 5 op 6 augustus overmeesterde na een hevig onweer een Duitse aanval de wachtposten van de bivakken. Na de eerste verrassing organiseerde kolonel Dusart een tegenaanval en leidde zijn mannen vanuit het busje. Hij werd geraakt door een kogel, samen met een aantal van zijn mannen. Zo werd hij op 6 augustus 1914 de eerste Belgische hoge officier die sneuvelde in de Eerste Wereldoorlog. Tegenwoordig ligt hij met zijn mannen vlakbij waar ze zijn gevallen, op de begraafplaats van Rhees waar een gedenkteken ter ere van hen staat.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!