TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Terug in de tijd: Noodlanding Wellington W5421 Deurne 1941

Het verhaal van de Wellington W5421 is wel zeer merkwaardig, een noodlanding maken op een door de Duitsers bezet vliegveld en dan nog de mogelijkheid hebben om te ontsnappen.
Bij een bombardement op Aken op 5 augustus 1941 werd de Wellington W5421 van het 12e RAF squadron van piloot F/L Langlois getroffen door afweergeschut waardoor de stuurboordmotor in brand geraakte.
Op 1 motor werd er terug koers gezet naar Engeland maar na een vlucht boven Antwerpen waren zij genoodzaakt om een noodlanding te maken en konden dit doen op het vliegveld van Deurne.
Ondanks het feit dat dit bezet was door de Duitsers slaagde zij er toch in om te ontsnappen nadat ze het vliegtuig in brand hadden gestoken. Omdat ze met zessen te veel zouden opvallen splitste zij zich in twee groepjes. Deze van Langlois, Copley en Newton werden door het verzet ondergebracht in verschillende onderduikadressen in Antwerpen, Luik en Brussel. Ondertussen waren zij omwille van de veiligheid nog eens verdeeld. Sgt Jack Newton kwam in Brussel in contact met Andrée De Jongh van de Comète ontsnappingslijn. Hij was de eerste Britse militair van een vliegtuigbemanning die er in slaagde om via Spanje terug in Engeland te geraken.
De rest van de bemanning werd gevangen genomen.
De piloot, Flight Lieutenant Roy B. Langlois kon ontsnappen uit het krijgsgevangenkamp waar hij verbleef tijdens een grote ontsnappingspoging maar werd terug opgepakt. De film "The Great Escape" uit 1963 verteld het verhaal van deze ontsnapping.
In 2003 verscheen het boek "Evader" van Derek Shuff waarin het verhaal van Jack Newton wordt verteld vanaf de crash tot de terugkeer in Engeland.

Foto 1 Het toestel gefotografeerd door de Duitsers op het vliegveld enkele dagen na de noodlanding.
Foto 2 In 1997 schonk Jack Newton aan de luchthaven van Deurne een schilderij van de Wellington voor de rede van Antwerpen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: jhonny Bastiaensen
  • Foto's: Jean Dillen
  • "Deurne 1941 Onaangekondigd bezoek", Jean Dillen, Aeronews of Belgium 45/6-november/december 2018
  • https://www.luchtvaartgeschiedenis.be/
  • SHUFF, D., Evader, Stroud, 2003.

Gerelateerde boeken

Evader