Het mausoleum voor de gefusilleerden is ontworpen door architect Adrien Blomme, de fries is gebeeldhouwd door Frans Huygelen.
Voor de ingangsdeur "PAX" (Vrede) van het mausoleum ligt een stenen plaat :
"Honderdtwintig
burgerslachtoffers
rusten
in dit mausoleum
R.I.P. "
Rechts van het gebouw staan 2 stenen platen met de 125 namen van de slachtoffers :
"Herinner u de 125 slachtoffers van 1914 "
Aan de overzijde van de straat is er nog een gedenkplaat :
"Zweer nooit de glorieuze martelaren te vergeten van 26 augustus 1914 "
Tijdens de Duitse invasie vond een belangrijke strijd plaats tussen Franse en Duitse troepen in Rossignol. Ondanks hun overwinning, waren de Duitsers geërgerd: ze verloren tijd en mannen in hun opmars naar Parijs. Ze vielen de mensen van Rossignol aan, de meeste mannen werden gevangen genomen. Op woensdag 26 augustus 1914 werden 126 inwoners van Rossignol, Breuvanne en Saint Vincent, die enkele dagen tevoren waren gearresteerd, in het wilde weg vermoord door de Duitsers, op bevel van generaal Von Tessmar, in het station van Arlon aan de brug van Schoppach, waar een veetransport hen naartoe had gebracht.
De lijken werden slordigweg begraven in een gemeenschappelijke put op het gemeentelijk kerkhof van Arlon. Reeds in november 1914 vroegen de inwoners van Rossignol de toestemming om de lichamen te repatriëren maar de Duitsers weigerden.
De families van de slachtoffers bleven ijveren voor de repatriëring van hun geliefden naar hun geboortedorp en in juli 1920 werd hun eis ingewilligd.
Op 18 en 19 juli 1920 werden de lichamen van 122 slachtoffers opgegraven en overgebracht naar Rossignol in aanwezigheid van Zijne Majesteit Koning Albert I, de bisschop van Namen en verschillende prominenten. De koning begaf zich naar Arlon naar het vertrek van de rouwstoet, die na twee dagen langs Stockem, Fouches, Vance, Etalle, (rouwnacht) Sainte - Marie en Tintigny, Rossignol bereikte. Naar schatting 25.000 mensen volgden de rouwstoet. Het mausoleum werd officieel ingehuldigd op 1 juni 1925 in aanwezigheid van koningin Elisabeth.
Bron : Infobord
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!