TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Fernand Jacquet

Fernand Jacquet (Petite-Chapelle, 2 november 1888 – Beaumont, 12 oktober 1947) was een Belgische aas in de Eerste Wereldoorlog. Hij was de eerste Belg die de status van aas behaalde en de eerste Belg die een vijandelijk vliegtuig neerschoot.
(Een aas is een jachtvlieger die een aanzienlijk aantal vijandige toestellen neergehaald heeft. Het gaat meestal om vijf of meer toestellen. De term wordt in het Nederlands weinig gebruikt.)

Jacquet was de zoon van een rijke landeigenaar. Na zijn studie aan het Atheneum van Chimay meldde hij zich in oktober 1907 aan bij de Koninklijke Militaire School. De eerste jaren deed hij dienst als tweede luitenant bij de infanterie. In 1912 nam hij vlieglessen bij de burgervliegschool in Sint-Job-in-'t-Goor en op 25 februari 1913 ontving hij zijn brevet.
Op 30 augustus van datzelfde jaar behaalde hij ook zijn militair brevet te Brasschaat.
Hij maakte zijn debuut in het 2e escadrille te Belgrade. Dit escadrille moest zich terugtrekken naar Buc, vanwaar Jacquet naar Antwerpen vloog om daar verkenningsvluchten uit te voeren. In 1915 werd hij overgeplaatst naar het 1e escadrille de chasse te Koksijde. Daar plaatste hij, geïnspireerd door Roland Garros, een machinegeweer op zijn Farman. Tot dan toe waren deze vliegtuigen louter als observatievliegtuigen in gebruik.
Op 17 april 1915 vierde hij zijn eerste overwinning: hij haalde boven Beerst een Duitse Aviatik C neer en werd gepromoveerd tot kapitein. In december 1916 werd hij commandant van het 1e escadrille en op 1 februari 1917 kon hij zichzelf de eerste aas van België noemen. Koning Albert I gaf blijk van veel vertrouwen in hem toen hij, op 18 maart 1917, bij hem in het vliegtuig stapte om boven het front te vliegen. Zij werden geëscorteerd door het volledige eskader. In december 1917 werd Jacquet opnieuw gepromoveerd, ditmaal tot kapitein-commandant. In maart 1918 kreeg hij op verzoek van koning Albert I het bevel over de Group de Chasse, ook wel bekend als Groupe Jacquet, een nieuw jachteskader dat bestond uit verschillende escadrilles (het 9e, 10e en 11e).
Op 6 november behaalde hij zijn zevende en laatste overwinning ten oosten van Gent.

Na de oorlog nam Jacquet ontslag uit het leger. Hij startte een vliegbouwer ACAZ in Zeebrugge en maakte, van 1923 tot 1926, deel uit van de directie.
Tevens richtte hij de vliegschool SEGA te Gosselies op. Deze vliegschool werd één van de vijf officiële vliegscholen van de Belgische luchtmacht.
Met de komst van het Britse Fairey Aviation in Gosselies in 1931 kreeg Jacquet de aanstelling van commercieel directeur bij deze vliegtuigfabriek.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog ging Jacquet in het Belgisch verzet om onder andere geallieerde vliegers uit het land te smokkelen, maar hij werd in 1942 opgepakt door de Duitse bezetter en enkele maanden gevangen gezet in de citadel in Hoei.
Jacquet overleed twee jaar na het einde van de oorlog op 58-jarige leeftijd.

Bron : Wikipedia

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck