Het Boerenkrijgmonument werd in 1898 opgericht naar ontwerp van kunstenaar Aloïs De Beule ter herdenking van 100 jaar Boerenkrijg, een historisch gebeuren dat rond de eeuwwisseling veelvuldig door festiviteiten en plaatsing van gedenktekens in Vlaanderen herdacht werd.
Het monument verbeeldt de 'Triomf van het begin van de strijd' naar analogie van de start van de Boerenkrijg in de gemeente op 12 oktober 1798 en vormt een thematisch geheel met het monument te Mol dat het gebroken verzet visualiseert. Ontworpen in opdracht van de katholieke burgerij is het Boerenkrijgmonument exemplarisch voor de 19de-eeuwse geromantiseerde voorstelling van de opstand van de 'Vlaamse religieuze plattelandsbevolking' tegen de Franse bezetter, kaderend binnen de Vlaamse ontvoogdingsstrijd en het katholiek reveil op het einde van de 19de eeuw in de gelovige landelijke dorpen.
Het Boerenkrijgmonument bestaande uit een zeer kwaliteitsvolle figuratieve bronzen beeldengroep op een hoog hardstenen voetstuk met omringend siersmeedwerk, getuigt van een grote articiteit. Het monument is uitermate representatief voor het artistiek vakmanschap van Aloïs De Beule (1861-1935).
De inplanting op het voorplein van de O.L.V.-Hemelvaartkerk in de historische dorpskern, is volgens de overlevering de plaats waar de Boerenkrijg op 12 oktober 1798 begon.
Op de sokkel zien we volgende teksten :
" Hier begon de boerenkrijg
voor God en vaderland
op 12 oktober 1798 "
" Door de Duitschers weggenomen
den 20 aug. 1918 "
" Geschonden teruggevonden te Gent
den 4 febr. 1919 "
" Dit gedenkteeken werd ingehuldigd
den 31 juli 1898.
Feestelyk herplaatst den 22 aug. 1920 "
Bron : Cultuurdienst Berlare
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!