TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Vliegeniers Albert Soete en Guy De Briey

Monument ter herdenking aan de piloot Albert Soete en waarnemer Guy de Briey, neergeschoten op 15 mei 1940.

Op 15 mei 1940 stijgen piloot Albert Soete en waarnemer graaf Guy de Briey vanuit Aalter op om de situatie van de oprukkende Duitse troepen langsheen de baan Tienen – Leuven te verkennen. Hun toestel is een tweedekker van het type Fairrey Fox (Hispano). Wanneer ze van deze opdracht boven Holsbeek terugkeren, zien ze een groep Duitse infanterie met tanks opmarcheren naar de KW-linie. Zonder aarzelen beschieten ze herhaaldelijk de Duitse troepen. Maar de Duitsers reageren snel, stellen hun mitrailleurs in batterij op en nemen het vliegtuig onder vuur. In het dorp Holsbeek dringen zenuwachtige Duitse soldaten de huizen binnen, schreeuwend dat elke inwoner zich naar de kerk moet begeven. De dorpsbewoners vrezen het ergste en wanneer de Duitse soldaten de doodsklokken doen luiden, is de waanzinnige angst bijna voelbaar.

Plots slaan er vlammen uit het zeil van de vliegtuigvleugels. Soete en de Briey blijven schieten, maar wanneer een vijandelijke kogel de piloot raakt, begint het toestel aan zijn laatste duikvlucht. De Briey tracht zich nog te redden met zijn valscherm, maar de hoogte is te gering en hij valt te pletter. Het toestel stort neer in het veld aan de kasteeldreef.

De opgesloten burgers worden zonder meer vrijgelaten. De Duitsers begraven de vliegeniers in het veld op de plaats waar ze neergestort waren. Op hun graf wordt een haastig gefabriceerd kruis geplaatst waarop de woorden: ‘Hier ruhen zwei unbekannte Flieger’.

Het monument werd reeds in 1942, in volle oorlogstijd, opgericht.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jan Rymenams
  • Foto's: Jan Rymenams
  • Bron: Liboton, J. Holsbeek, 40 jaar na 40, feiten en belevenissen, 1980, pp. 16-19

Gerelateerde boeken