In het militaire kamp van Lombardsijde staan negen monumenten die hulde brengen aan regimenten van het Belgische leger en hun gesneuvelde manschappen.
Na de val van de Berlijnse muur is België begonnen met het sluiten van zijn kazernes in West-Duitsland . Na hun verhuis zijn er enkele regimenten ondergebracht in Lombardsijde waar de meeste later zijn ontbonden. De monumenten in het kamp zijn de laatste herinneringen aan een stuk Belgische militaire geschiedenis.
Het monument voor het Derde Bataljon Karibiniers-Wielrijders brengt hulde aan de manschappen die omkwamen in de Tweede Wereldoorlog en in de oorlog in Korea en stond in de kazerne van Euskirchen waar het bataljon was gekazerneerd voor zij naar België kwamen.
Het Derde Regiment Karabiniers-Wielrijders werd opgericht in maart 1937 in het kamp van Beverlo.
Bij het begin van de Achtiendaagse Veldtocht was het 3Cy opgesteld achter de Ourthe nabij Somme-Leuze. Naargelang de strijd vorderde gingen zij richting Vlaanderen en namen zij stellingen in aan de Westerschelde en aan het Leopoldskanaal. Op het moment van de capitulatie waren zij in Brugge.
Tijdens de Achtiendaagse Veldtocht sneuvelden bij het 3Cy 9 onderofficieren en Cyclisten.
In 1951 werd het 3de Bataljon Karabiniers-Wielrijders terug opgericht en was tot 1969 gekazerneerd in Euskirchen (West-Duitsland) als pantserinfanterie-bataljon. Van februari 1969 tot aan de ontbinding in september 1970 was het gekazerneerd in Lombardsijde.
De huidige gedenkplaat op het monument is een kopie, de originele (foto 4) is in het legermuseum van Leopoldsburg.
Deze locatie is niet publiek toegankelijk.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!