Op de begraafplaats liggen Belgische oorlogsgraven van de twee wereldoorlogen. Tussen de CWGC-graven staan de graven van twee Belgische soldaten. René DERYSE en Octave NUYTENS zijn de twee Belgen die respectievelijk sneuvelden op 27 september en 27 oktober 1918.
Vooraan ligt een open boek.
Links :
" Aan onze helden
1914 – 1918
1940 – 1945 "
Rechts : een gedicht van Emile Verhaeren :
" Ik verzamel in mijn hart jouw gekneusde glorie
Ik keer het vuur van mijn fakkels op jou
en ik bewaak je graven
Omdat ik de toekomst ben. Het vaderland "
Emile Verhaeren was een zeer bekend, franstalig Belgisch schrijver (1855-1916).
De Eerste Wereldoorlog is zonder meer een breuk in zijn literaire ontwikkeling.
Zijn hele kosmopolitische wereldbeeld valt in duigen en zijn bewondering voor Duitsland slaat om in haat. Tijdens de eerste dagen van het conflict schaart Verhaeren zich onmiddellijk achter de figuur van koning Albert en de dichter engageert zich om de strijd van het bedreigde België voort te zetten met de pen. Tijdens de oorlogsjaren verblijft Verhaeren eerst in Groot-Brittannië en vanaf maart 1915 keert hij terug naar Frankrijk. Op uitnodiging van koning Albert brengt hij tot twee maal toe een bezoek aan het frontgebied aan de IJzer. In zijn geschriften en gedichten gaat hij heftig te keer tegen de Duitse agressor. Dé werken uit deze jaren zijn: La Belgique sanglante (1915), een bundeling oorlogsessays, en Les Ailes rouges de la guerre (1916), zijn bundel met oorlogspoëzie. Verhaeren komt op 27 november 1916 om het leven bij een tragisch treinongeval in het station van Rouen.
Tussen de graven staat ook een gedenksteen :
" Hier rusten
assen verzameld
in het kamp van Dachau ".
Op de begraafplaats van Doornik ligt een ereperk voor de slachtoffers van de bombardementen van de oorlog 1940-1945. De dubbele rijen stenen kruisen met naam en jaartal staan ingewerkt in een groene haag.
Vooraan ligt een plaat :
" De invalide burgers
Ter herinnering
aan de slachtoffers
van de bombardementen
1940-1945 "
Op de begraafplaats Tournai Sud bevindt zich een ereperk met de graven van oudstrijders, voormalige verzetsstrijders, voormalige krijgsgevangenen en politieke gevangenen van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog.
Andere graven van oudstrijders liggen verspreid over de begraafplaats.
Op dit ereperk zijn eveneens talrijke Belgische oorlogsgraven van de beide wereldoorlogen.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!