TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Viktor Kuznetsov Monument Lefortovo

Dit is het monument van de Sovjetwetenschapper en constructeur Viktor Ivanovitch Kuznetsov dat zich bevindt in de buurt van de gebouwen van het Russische bedrijf voor ruimtesystemen. Hij was een vooraanstaand wetenschapper en leverde een grote bijdrage aan de ontwikkeling van Sovjet militaire en ruimteraketprogramma's.

In 1941 was hij een werknemer van het Sovjetministerie van buitenlandse handel en werkte hij in Duitsland. Toen de oorlog begon, werd hij samen met andere Sovjetburgers gearresteerd en later via Turkije naar de Sovjet-Unie gestuurd. Tijdens de oorlog werkte hij bij het onderzoeksinstituut in Sverdlovsk. Het belangrijkste werk dat tijdens de oorlog werd gedaan, beschouwde Kuznetsov zelf als de stabilisator voor tanks, wat het doel van het schieten aanzienlijk verhoogde. Dat werk werd in 1946 door de Stalinprijs uitgereikt.

In april 1945 werd Viktor Kuznetsov naar Duitsland gestuurd waar hij het Duitse raketprogramma bestudeerde, vooral de beroemde raketten V-2. Later werd hij benoemd tot hoofd van het nieuw opgerichte onderzoeksinstituut-10, dat de opdracht kreeg om gyroscopen te ontwikkelen. Beginnend met de R-1-raket, bevonden zijn instrumenten zich op alle raketten, op ruimteschepen, op interplanetaire stations.

In 1956 ontving Victor Kuznetsov voor zijn eerste keer de titel Hero of Socialist Labour voor zijn deelname aan de oprichting van het nucleaire raketschild van de USSR. In 1957 ontving hij de Lenin-prijs voor zijn deelname aan de oprichting van de eerste aardse satellieten. In 1961 ontving hij voor zijn deelname aan de voorbereiding en uitvoering van de eerste bemande vlucht voor de tweede keer de titel held van Socialist Labour.

Hij stierf op 22 maart 1991 en werd begraven in Moskou op de Novodevitsjibegraafplaats.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fyodor Telin, Wikimapia
  • Foto's: Fyodor Telin