Op 19 augustus 1914 verschenen de eerste Duitsers in het dorp. Ze staken 46 huizen in brand. Twee burgers, waaronder een pastoorsmeid die zich uit schrik in de struiken had verstopt, werden vermoord.
Wanneer het Belgisch leger op 25 en 26 augustus vanuit de Vesting Antwerpen een uitval deden op de rechterflank van het Duitse leger, verlieten de Duitse soldaten even Wezemaal. Op donderdag 27 augustus verschenen de gefrustreerde Duitsers opnieuw in het dorp en dreven ruim 300 mannen, vrouwen en kinderen samen in de Sint-Martinuskerk. Tegen de avond was de kerk al vol en nog bracht men burgers aan uit de omliggende dorpen Gelrode, Rotselaar en Nieuwrode. Ruim 700 burgers werden gedurende twee dagen en twee nachten in schrijnende omstandigheden vastgehouden. Rond half vijf ‘s morgens van zaterdag 29 augustus werden ze op rijen van vier geplaatst, tussen een haag van schimpende en brutaal slaande Duitse soldaten. De groep werd te voet afgevoerd naar Nossegem zo’n 25 kilometer verder. Daar werden ze op de trein naar Duitsland gezet. Dertien van 328 gedeporteerde burgers uit Wezemaal zouden de gevangenschap in het kamp in Munster niet overleven.
Het grafteken werd uitgevoerd door steenkapper E. Renier-Milis uit Aarschot. Dit atelier vervaardigde meerdere oorlogsmonumenten in de regio.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!