GESCHIEDENIS
In 1856 lieten baron Charles van Caloen en zijn echtgenote gravin Savina de Gourcy Serainchamps het romantische Kasteel van Loppem bouwen.
De architectuur en de interieurs zijn in hun oorspronkelijke staat behouden. Bovendien herbergt het kasteel een rijke kunstcollectie. In het verleden kwamen kunstenaars en koningen hier op bezoek. Vandaag ben je te gast bij de bouwheren en de eerste bewoners. De Stichting Jean van Caloen zorgt voor het behoud van dit bouwwerk en stelt het kasteel en het omliggende domein open voor bezoekers.
Een tweetal gedenkplaten herinneren aan het verblijf van de Britse Koning George V en de Franse President Raymond Poincaré in 1918, alsmede Koning Albert I, opperbevelhebber van het Belgisch leger in de Eerste Wereldoorlog, en Koningin Elisabeth verbleven van 24 oktober tot 25 november 1918. In deze periode was hier hoofdkwartier van het Belgisch leger gevestigd.
Tekst op de eerste gedenkplaat (vertaling):
De Britse koning George V en zijn twee zonen de Prins van Wales en Prins Albert verbleven in het Kasteel van Loppem op 9 en 10 december 1918. Zij inspecteerde de troepen en bezochten Lille, Ieper en Zeebrugge.
Raymond Poincaré President van de Franse Republiek verbleef hier als gast van de Koning der Belgen, op 9 november 1918
De tekst op de tweede gedenkplaat: "KONING ALBERT I KOMENDE VAN DEN IJZER AAN ’T HOOFD DER ZEGEVIERENDE BONDGENOOTEN, VERBLEEF HIER MET KONINGIN ELIZABETH EN KINDERS VAN 24 OKTOBER TOT 21 NOVEMBER 1918 – VAN HIERUIT DEED HIJ ZIJN BLIJDE INTREDE IN ZIJN VERLOSTE STEDEN: BRUGGE, GENT, ANTWERPEN EN BRUSSEL".
COLLECTIE
Een bezoek aan het Kasteel van Loppem is als een reis door de tijd en een reis rond de wereld.
De neogotische interieurs en woonvertrekken beneden tonen je het leven zoals het was in de 19de eeuw en vroege 20ste eeuw.
Langs een statige trap klim je naar de eerste verdieping. Boven kan je binnenkijken in de familiekapel. Je ziet er ook de kamer waar koning Albert I en koningin Elisabeth in 1918 verbleven. De kunstcollecties van Jean en Roland van Caloen zijn in aparte ruimtes ondergebracht. Je kan er zowel werken uit onze middeleeuwen als Aziatische en Afrikaanse kunst bewonderen.
Voor de actuele bezoekersinformatie, moet u contact opnemen met het museum.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!