Naast de vaart in Damme staat een rustbank met gedenkplaat.
In Engeland leeft het gebruik om op de plaats van het overlijden een rustbank te zetten met vermelding van de verongelukte als blijvend aandenken.
"Deze rustbank werd geplaatst op initiatief van de weduwe van Typhoonpiloot RAF 164 Sgn James Brian TEATHER die hier om het leven kwam op 7.10.1944 "
" His family remember RAF Typhoon pilot
James Brian TEATHER, aged 22 years
who lost his life near Damme on Octobre 7th 1944 fighting
for the liberation of Belgium."
" When you go home think of me and say
for your tomorrow I gave my today "
In de herfst van 1944 wordt overal in het land de bevrijding gevierd maar het oorlogsgeweld rolt in extremis nog over onze dorpen en gehuchten heen. De 3de Canadese Infanterie Divisie voert met vallen en opstaan de operatie Switchback uit die tot doel heeft de Duitsers te verdrijven uit de "Festung Schelde-Süd" en aldus geallieerd scheepsverkeer met de belangrijke haven van het bevrijde Antwerpen mogelijk te maken. De Canadese eenheden krijgen hierbij ondersteuning van artillerie, bommenwerpers en jachtvliegtuigen.
In deze samenhang van krijgsverrichtingen bestookte een sectie Typhoon jachtbommen-werpers van het 164ste Squadron-RAF in de vroege namiddag van zaterdag 7 oktober Lapscheure waar een Duitse kolonne zou zijn waargenomen.
Of de Wehrmacht hierbij verliezen heeft geleden is niet bekend, doch kerk, pastorie en enkele woningen werden zwaar beschadigd. Veel erger was de tol aan menselijk leed : benevens zwaargewonden vielen drie doden te betreuren, waaronder een twaalfjarig meisje.
De RAF kwam evenwel ook niet zonder kleerscheuren uit het avontuur. In een verslag over deze sortie maakte F10 Fletcher die de aanval leidde, melding van een radio-oproep van zijn nummer drie, F/Sg. Teather, die motorpech had en hoogte verloor.
Naderhand vond de sectieleider in het doelgebied geen spoor meer van het toestel. Het vliegtuig kwam neer op de dijk van het Schipdonkkanaal.
De noodlanding liep faliekant af: de neus van de Typhoon sloeg tegen de grond en het toestel vloog in brand. De mogelijkheid kan niet worden uitgesloten dat de Typhoon voor of na de crash nog onder vuur werd genomen door Duitse troepen.
Het lichaam van F1 Sg. Teather werd pas begin november door RAF-personeel uit het wrak geborgen en ter aarde besteld op het Brugs stedelijk kerkhof. Op zijn grafsteen lieten de nabestaanden hun gevoelens tot uiting komen in deze uitgebeitelde tekst:
" He lived and died for those he loved and those he loved remember "
Bron : Zwin gevoelsstreek
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!