TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Liberation Route Marker 172: Stönner-Meijwaardbrug

Stönner-Meijwaardbrug
Met de naam van deze brug herdenkt Oirschot twee jonge mannen. Zij vochten in 1944 met de Prinses Irene Brigade tegen de Duitse troepen in deze regio. Rinus Stönner en Willem Meijwaard lieten het leven hier aan het front. Twee militairen van de velen die vochten voor de vrijheid van Nederland.

Vier dagen na het begin van Operatie Market Garden op 17 september 1944 kwam Oirschot in de frontlinie te liggen. Terwijl de Brits-Amerikaanse aanval vanaf Son vastliep bij Best, lukte het Britse eenheden wel om op te rukken in de Kempen in de richting van Tilburg. Daardoor werd het Wilhelminakanaal het front tussen de Duitse en de geallieerde troepen.

In het Tweede Britse Leger vocht ook een Nederlandse eenheid mee: de Prinses Irene Brigade. Deze brigade bestond uit dienstplichtige Nederlanders van overzee en uit vrijwilligers. Rinus Stönner woonde sinds 1931 in Canada en moest zich in 1942 samen met zijn broer melden voor de militaire dienstplicht. Hij werd ingedeeld bij Gevechtsgroep I van de Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene. Korporaal Willem Meijwaard was vrijwilliger bij het Korps Mariniers. Een honderdtal mariniers werd in april 1944 toegevoegd aan de Prinses Irene Brigade.

Tijdens gevechten met de Duitse troepen die in Oirschot verschanst zaten, vonden zij allebei de dood. Als een eerbetoon aan hen is deze brug over het Wilhelminakanaal, die in 2020 werd aangelegd, naar hen vernoemd. De bevrijding van Oirschot kwam op 24 oktober 1944.

Audiospot - Stönner-Meijwaardbrug



Liberation Route Europe is gecertificeerd als Cultural Route of the Council of Europe. Met honderden plekken en verhalen in negen verschillende Europese landen, verbindt de route de belangrijkste regio's langs dezelfde route van de geallieerden in 1943-1945.
Het gehele traject bestaat uit themaroutes die per fiets, te voet of per auto kunnen worden afgelegd.
Deze routes passeren tal van historische- en interessante locaties en vertellen verhalen vanuit een veelvoud aan perspectieven die belangrijk waren in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.
Iedere route is voorzien van zogenaamde markers. Dit zijn grote keien of zuilen die zijn voorzien van tekst of mogelijkheden om de verhalen te beluisteren. Daarnaast zijn er vele ‘Vectors of Memory’ geplaatst, die aangeven dat de passant zich op een van de Liberation Routes begeeft.
De routes zijn terug te vinden op de website van Liberation Route Europe of in de app via welke ook veel verhalen te beluisteren zijn.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar & Liberation Route Europe
  • Foto's: Arie van Wijngaarden