INFORMATIEPANEEL VERZETSHELD
Walraven van Hall gaf tijdens de Tweede Wereldoorlog leiding aan een ondergrondse bank: het Nationaal Steunfonds (NSF). Deze geheime bank financierde aanvankelijk uitkeringen aan gezinnen van zeelieden die voor de geallieerden voeren maar in de loop van 1943 groeide het NSF uit tot bankier van het verzet.
Samen met zijn broer Gijs, de latere burgemeester van Amsterdam, en met de hulp van honderden medewerkers slaagde Walraven van Hall erin ruim 83 miljoen gulden te verzamelen en om bij De Nederlandsche Bank voor 51 miljoen gulden uit de kluis te halen door een slimme wisseltruc met echte en vervalste schatkistpapieren waarmee talloze verzetsactiviteiten werden gefinancierd. Met de hulp van ongeveer tweeduizend medewerkers werd het geld over het land gedistribueerd. Het geld werd gebruikt voor illegale kranten, de persoonsbewijzencentrale, gewapend en ongewapend verzet, hulp aan onderduikers, steun aan duizenden gezinnen die in financiële moeilijkheden waren geraakt en de financiering van gezinnen van 30.000 Spoorwegstakers.
Walraven van Hall werd op 27 januari 1945 gearresteerd. Op 12 februari 1945 werd hij in Haarlem gefusilleerd.
De informatiepanelen in de Verzetsheldenbuurt in Gouda zijn herinneringen aan belangrijke Verzetshelden die hulp geboden hebben aan vele Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Naar deze Verzetshelden zijn 16 straten vernoemd in de Gouda.
Op 10 april 2014 hebben ze eindelijk een gezicht gekregen en zijn er herinneringsborden onthuld met daarop foto’s en informatie over deze Verzetshelden.
Dit zijn de straten:
Walraven van Halllaan
Van Roijenstraat
Rutgersstraat
Johannes Poststraat
Helena Rietbergstraat
Dobbestraat
Dercksenstraat
Brandsmastraat
Boelhouwerstraat
Bleysstraat
Willem Idenburgpad
Nieuwenhuisenpad
De Rijkestraat
Teldersstraat
Wiarda Beckmanhof
De Kortestraat.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!