TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Informatiepaneel Verzetsheld Victor Henri Rutgers

INFORMATIEPANEEL VERZETSHELD

Victor Henri Rutgers had een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd. Nadat hij minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen was geweest in het eerste kabinet-Colijn (1924-1925) werd hij hoogleraar Romeins recht en strafrecht aan de VU.
Op principiële en juridische gronden veroordeelde Rutgers de bezetting. Maar nog erger, zo liet hij zich eens ontvallen, vond hij ‘dat ze onze cultuur vernietigen’.
Rutgers gaf leiding aan het Schoolverzet. Toen de Duitsers in het voorjaar van 1941 voorschreven dat leerkrachten niet meer door de schoolbesturen maar door het departement benoemd moesten worden, gaf hij ze advies hoe ze deze regeling konden ontwijken. Ook stond Rutgers in de tweede helft van 1942 aan het hoofd van de ondergrondse ARP, toen partijleider Jan Schouten gevangen zat. Voor het illegale blad Trouw schreef Rutgers regelmatig artikelen.
De behoefte groeide om de regering in ballingschap te informeren; een taak die toevertrouwd werd aan Rutgers. De 66-jarige professor moest naar Engeland zien te komen.

Op woensdag 26 april 1944, tegen zes uur ‘s avonds, begaf Rutgers zich naar de haven van Dordrecht. Bij Hellevoetsluis werden zij beschoten met lichtspoormunitie, wat Rutgers opgetogen een ‘prachtig vuurwerk’ noemde. Veertig kilometer uit de kust sloeg het noodlot toe: de motor begaf het. Tweeënhalve dag dobberde de houten sloep stuurloos op zee. Door de getijdestroming dreef het bootje terug naar de Zeeuwse kust waar het zaterdagmiddag 29 april door drie Duitse patrouilleschepen werd onderschept.
Het Marinegericht veroordeelde Rutgers tot twee jaar tuchthuisstraf. Hij werd overgebracht naar de gevangenis van Bochum waar hij op 5 februari 1945 overleed.

De informatiepanelen in de Verzetsheldenbuurt in Gouda zijn herinneringen aan belangrijke Verzetshelden die hulp geboden hebben aan vele Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Naar deze Verzetshelden zijn 16 straten vernoemd in de Gouda.
Op 10 april 2014 hebben ze eindelijk een gezicht gekregen en zijn er herinneringsborden onthuld met daarop foto’s en informatie over deze Verzetshelden.
Dit zijn de straten:

Walraven van Halllaan
Van Roijenstraat
Rutgersstraat
Johannes Poststraat
Helena Rietbergstraat
Dobbestraat
Dercksenstraat
Brandsmastraat
Boelhouwerstraat
Bleysstraat
Willem Idenburgpad
Nieuwenhuisenpad
De Rijkestraat
Teldersstraat
Wiarda Beckmanhof
De Kortestraat.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Arie van Wijngaarden