INFORMATIEPANEEL VERZETSHELD
Anno Sjoerd (Titus) Brandsma waarschuwde al in een vroeg stadium via publicaties in dag- en weekbladen en tijdens lezingen en colleges voor de gevaren van het nationaalsocialisme, rassenhaat en ophitsing. Hij veroordeelde de anti-Joodse maatregelen van het Hitlerregime zowel reeds voor als tijdens de bezettingstijd. Tijdens de oorlog verzette hij zich tegen het verwijderen van Joodse leerlingen en bekeerlingen van katholieke middelbare scholen en was hij de architect van het verbod dat de Utrechtse aartsbisschop Jan de Jong uitvaardigde tegen het opnemen van NSB-advertenties in de r.k. dagbladen.
Als gevolg daarvan arresteerde de Gestapo pater prof. Brandsma op 19 januari 1942. Via een tocht langs de ‘Oranje’-gevangenis in Scheveningen, kamp Amersfoort en de strafgevangenis van Kleef kwam hij tenslotte in het beruchte concentratiekamp Dachau terecht. Ook hier was deze ‘alledaagse’ mysticus een grote morele, spirituele en daadwerkelijke steun voor zijn medegevangenen. Na enkele weken vol ontberingen en mishandelingen werd hij - levenslang behept met een wankele gezondheid - uitgeput en doodziek in het kamphospitaal opgenomen. Na wat medische experimenten maakte een kamparts met een dodelijke injectie daar een einde aan zijn leven.
De informatiepanelen in de Verzetsheldenbuurt in Gouda zijn herinneringen aan belangrijke Verzetshelden die hulp geboden hebben aan vele Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Naar deze Verzetshelden zijn 16 straten vernoemd in de Gouda.
Op 10 april 2014 hebben ze eindelijk een gezicht gekregen en zijn er herinneringsborden onthuld met daarop foto’s en informatie over deze Verzetshelden.
Dit zijn de straten:
Walraven van Halllaan
Van Roijenstraat
Rutgersstraat
Johannes Poststraat
Helena Rietbergstraat
Dobbestraat
Dercksenstraat
Brandsmastraat
Boelhouwerstraat
Bleysstraat
Willem Idenburgpad
Nieuwenhuisenpad
De Rijkestraat
Teldersstraat
Wiarda Beckmanhof
De Kortestraat.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!