TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolperstein Auf dem Meere 29

Deze kleine, koperen, gedenkplaat (stolperstein of struikelsteen) herdenkt:

* Bernhard Filusch, geboren 1941, opgenomen 1942, Lüneburg Foster Home, 'Children's Ward', vermoord 15 juni 1942.

Bernhard Filusch werd op 21 november 1941 geboren op weg naar het ziekenhuis. Zijn beide benen waren onderontwikkeld. Ambtenaren van de gezondheidsdienst van Lüneburg bezochten zijn moeder in het ziekenhuis om te zien of andere gezinsleden soortgelijke problemen hadden. De afdeling liet haar vervolgens contact opnemen met het officiële "Reichscomité voor de wetenschappelijke registratie van erfelijke en aangeboren ziekten". Die commissie nam de zorg van Bernhard over, en hij werd op 5 februari 1942 opgenomen in een "Kinderafdeling" in Lüneburg. Zijn ouders gingen ervan uit dat hij speciale zorg kreeg in een kindertehuis. Ze bezochten hem vaak en gingen ervan uit dat zijn mentale ontwikkeling normaal zou zijn. Maar hij kreeg Luminal (fenobarbitol), wat plotseling voor veranderingen zorgde. Toen werd hij ziek en verloor zijn eetlust. Uiteindelijk gaf een verpleegster hem op instructie van het hoofd van de "Kinderafdeling" op 15 juni 1942 een dodelijke dosis Luminal. Bernhard werd vermoord toen hij nog maar 7 maanden oud was. De geregistreerde doodsoorzaak was longontsteking.

Een andere stolperstein voor Bernhard Filusch bevindt zich op de plaats waar hij werd vermoord -- Am Wienebüttler Weg 1 in Lüneburg.

"Stolpersteine" is een kunstproject voor Europa van Gunter Demnig om de slachtoffers van het nationaal-socialisme (nazisme) te herdenken. Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine koperen plaquettes van 10x10 cm die in de stoep zijn geplaatst voor de laatste vrijwillige woning van (meestal joodse) slachtoffers die door de nazi's zijn vermoord. Elke plaquette is gegraveerd met de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en de plaats (meestal een concentratiekamp) en de datum van overlijden. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam is vergeten."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)