TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Anna Persy Aarschot

De feiten
Op de hoek van de Theo De Beckerstraat en de Jozef Tielemansstraat, staat één van die prachtige wederopbouwhuizen die de stad rijk is. In de cartouche van verweerde witte Franse steen, bovenaan in de voorgevel, kunnen we amper de volgende woorden lezen: ‘AAN MIJN VROUW ANNA PERSY 19 OOGST 1914’.
Op de avond van 19 augustus 1914 breekt er paniek bij de Duitse soldaten in de net bezette stad Aarschot. Bevreesd voor francs-tireurs wordt er in het wilde weg geschoten. Tijdens een Feuerpause, beweert ritmeester Karge de dader van het signaalschot te kunnen situeren in de meubelzaak van Achiel Weygaerts. Karge zou immers ‘lichte rook en stofwolken uit het dak [hebben] zien opstijgen’. Ondanks de weigering van zijn meerderen, dringt Karge met enkele soldaten het huis binnen. Met de hulp van de blikken terpentijn van de meubelmaker, duurt het niet lang of het huis staat in lichterlaaie. Achiel is met vrouw Anna en het vijfjarig dochtertje Mathilde enkele momenten eerder naar de zolder gevlucht. Te laat gealarmeerd door de rook en de vlammen is er naar de begane grond geen uitweg meer. Achiel besluit om de kleine Mathilde door het raam te laten vallen en er achteraan te springen. Hierbij breekt hij zijn enkel. Anna wordt echter door de rook bevangen. Ze verliest het bewustzijn en kan niet meer aan vuurzee ontsnappen. De volgende morgen wordt Achiel door buren naar het gasthuis gebracht. Andere stadsgenoten nemen dochtertje Mathilde veilig mee op de vlucht. Tijdens zijn verblijf in het gasthuis wordt het Achiel gemeden door de burgers en een vrouw verwijt hem: ‘Gij zijt de schuld van alles wat in Aarschot voorgevallen is, want gij hebt geschoten!’.
Achiel verlaat Aarschot zo spoedig mogelijk. Enkele maanden later wordt hij door de Duitsers in Morkhoven opgepakt en gedurende enkele maanden gevangengezet en grondig ondervraagd. De bezetter vindt geen enkel bewijs voor zijn schuld. Uit getuigenissen blijkt dat Karge gelogen heeft en zich niet in de buurt bevond van waaruit hij de schoten zou hebben gezien.

Over de gedenksteen
Achiel hertrouwt en komt pas in 1921 naar Aarschot terug. Op de plaats van de vroegere woning wordt een mooi pand opgetrokken. Als herinnering aan zijn echtgenote wordt op de gevel deze cartouche aangebracht.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jan Rymenams
  • Foto's: Jan Rymenams