Op de begraafplaats van Rillaar staat dit calvariekruis als herdenking van inwoners en soldaten die het leven gelaten hebben tijdens de Eerste Wereldoorlog. Nadat Duitse verkenners in een hinderlaag gevallen waren en de Duitsers meende dat dit het werk was van vermeende francs-tirreurs, werd het dorp zwaar getroffen. 43 huizen werden op 19 augustus in brand gestoken en verschillende burgers werden gefusilleerd.
In rijen opgesteld langs het monument zien we de graftekens van oud-strijders en weerstanders van Rillaar uit de Tweede Wereldoorlog. Het zijn er opvallend veel voor een dorp.
Over het calvariekruis
Op 11 november 1926 werd onder ruime belangstelling op de begraafplaats van Rillaar het herdenkingsmonument ingehuldigd. In het weekblad De Klok van 20 november 1926 werden de feestelijkheden uitvoerig beschreven. Over het monument schrijft de verslaggever, op het moment dat het gedenkteken onthuld wordt, het volgende: ‘Een minuut ingetogenheid. ...klaroenen schallen, klokken galmen, kanonnen bulderen, … het doek valt …, en daar rijst het gedenkteken voor onze oogen. ... een ruwe klomp arduin met in zijne flanken in vergulden letters de namen der Gesneuvelde Soldaten en Vermoorde Burgers … een paar opschriften … en daarboven met wijduitgestrekte armen de Boom der Verlossing, het Kruis … meer niet, eenvoudig, stil, schamel en arm … maar: levend, sprekend, indrukwekkend, een kunstgewrocht voor oogen die kunnen zien en voor zielen die kunnen voelen ...’
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!