De provincie Flevoland bestond nog niet in de oorlog, maar de Noordoostpolder (NOP) wel. Die was nét drooggevallen en er waren veel landarbeiders nodig. Die kwamen er dankzij Bert Knipmeijer, personeelsfunctionaris bij de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders in Kampen, die hard op zoek ging naar jongemannen die in de polder wilden werken. Dat bleken niet allemaal boerenjongens met ervaring te zijn, maar ook veel mannen die de Arbeitseinsatz in Duitsland wilden ontlopen, en later ook mannen uit het Verzet.
De naam van Knipmeijer was tóen in heel Nederland bekend. En nog altijd wordt zijn naam in één adem genoemd met het Nederlands Onderduikers Paradijs, de bijnaam die de NOP kreeg.
In Kampen is een gedenksteen voor hem gelegd.
Foto is van de steenlegging in Kampen voor Knipmeijer op het Oude Raadhuisplein (‘Koepleintje’) bij 70 jaar bevrijding op 30 april 2015. Steen wordt gelegd in opdracht van de Kamper Persclub (Stichting Steentjes Koeplein Kampen) door v.l.n.r. burgemeester Bort Koelewijn (Kampen) en Aucke van der Werff (Noordoostpolder) samen met oudste kleinzoon Jan Albert Knipmeijer. Ze worden geflankeerd door twee medewerkers van stratenmakerbedrijf Woning.
Verstilde Verhalen - Omroep Max
Ons land telt naar schatting 4.000 gedenktekens aan de Tweede Wereldoorlog. Ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid presenteren NPO Radio 1 en Omroep Max: Verstilde Verhalen achter 12 oorlogsmonumenten uit alle delen van het land. Verstilde Verhalen wordt gemaakt door Ida Albertsboer, Marsha Walraven en Eelco Walraven.
Podcast #12 - De man die Nederlands Onderduikers Paradijs creëerde in de polder
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!