Jozef Tielemans werd geboren in 1865. Hij begint in 1891 zijn politieke carričre in Aarschot als schepen en wordt in 1908 benoemd tot burgemeester. Reeds een dag na de inval van de Duitsers waarschuwt hij de bevolking om ‘geen vijandige daden, geen vijandige kreten […] jegens den vreemdeling’ te ondernemen. Op 12 augustus, de dag van Belgische overwinning bij de Slag van Halen, herhaalt hij dit uitdrukkelijk: ‘wacht u wel van wapens te dragen en vooral van te schieten’. Op woensdagmorgen 19 augustus kan hij nog de tientallen burgers vrijpleiten die de Duitsers dreigen te fusilleren. Maar die avond, omstreeks 11 uur, wordt hij samen met zoon Louis, broer Emile en andere gijzelaars weggevoerd. Na een lange nacht zullen zij ‘s ochtends op 20 augustus 1914 als eersten van een groep van 29 gijzelaars in een veld achter de toenmalige hoeve Stockmans, neergeschoten worden.
Over het monument
Pas in augustus 1998, 84 jaar na de feiten, wordt in Aarschot dit borstbeeld voor burgemeester Jozef Tielemans opgericht. In 1922 werd een voorstel van burgemeester Coomans door de politieke liberale en socialistische tegenstanders niet geaccepteerd uit vrees dat de oorlogsherinnering in Aarschot te katholiek gekleurd zou worden. In 1930 pleit Coomans opnieuw voor een beeld van Jozef Tielemans bij de Hoogbrug. Maar ook nu staat niet iedereen achter het idee.
Het zal door toedoen zijn van priester Jozef De Vroey en Willy Schroeven, voorzitter van de Hertogelijke Aarschotse Kring voor Heemkunde, dat het beeld er in 1998 uiteindelijk komt. De kunstenaar is Fons Verstreken.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!