TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Versterkte Positie Luik - Fort de Fléron

Fort Fléron was een van de 12 forten die samen de vesting van Luik vormden, gebouwd tussen 1888 en 1890 volgens de plannen van generaal Brialmont. Het fort werd zwaar gebombardeerd tijdens de Eerste Wereldoorlog tijdens de Slag om Luik en aan het begin van de Tweede Wereldoorlog.

Het fort werd volledig begraven onder een park dat grenst aan een woonwijk.

Het fort is niet geopend voor publiek.

De enige toegang tot het fort is nog via de de bunker onder de ontluchtingstoren.

Er zijn maar een paar tastbare resten van het fort zichtbaar. Dat is deze bunker in de punt van het driehoekige fort. Dit was een bunker in twee etages, waarvan het bovenste deel nog zichtbaar is. In dit deel bevonden zich 4 geschutskamers voor mitrailleurs en zoeklichten. In het onderste deel eveneens 4 geschtuskamers voor mitrailleurs, de latrines en de nooduitgang. De schietrichting was niet naar buiten ! maar naar de binnenzijde van het fort om de lange tankgracht die naar de twee zijden van het driehoekige fort liep, te verdedigen.

Ook is nog een gedeelte van de koepel van saillant 3 gedeeltelijk zichtbaar. Deze koepel was uitgerust met een 75 mm kanon en bevindt zich in de oostelijke uithoek van het fort.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Luc Van Waeyenberge en Ed lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski (1, 2), Luc van Waeyenberge (3, 4, 5)

Gerelateerde boeken