TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Japans Monument Slag om Tenaru

Dit monument staat op de plek waar het Ichiki Regiment in augustus 1942 werd verwoest door Amerikaanse mariniers.

De Japanse marker voor de Slag om de Tenaru ligt ongeveer in het gebied bij het strand waar het 1st Battalion, 1st Marines van kolonel Creswell het Ichiki-detachement omsingelde, dat in de strijd die meer dan twaalf uur duurde al zijn ongeveer 800 man verloor. De commandant, kolonel Ichiki, werd hier gedood. Zijn stoffelijk overschot werd naar verluidt ontdekt na de oorlog, maar sommige overblijfselen werden gevonden met de hulp van marineveteranen.

Het monument luidt:

"Ichiki Party" werd georganiseerd in Ashikawn, Japan. Ze landden in augustus 1942 op dit land en de meesten van hen sneuvelden in hevige strijd. We prijzen de soldaten van Ichiki en die van alle naties die hier stierven, voor hun natie. Het is onze oprechte wens dat de wereld vredig zal blijven, voor altijd zonder oorlogen."

In zijn uitstekende geschiedenis van de strijd, Victory Fever on Guadalcanal, vertelt William Bartsch het verhaal over hoe lang na de oorlog Amerikaanse mariniers, van wie sommigen de Japanse doden in de buurt van deze plek hadden begraven, een team van Japanse onderzoekers hielpen bij het lokaliseren van de begraafplaats waarvan sommige overblijfselen werden gerepatrieerd naar een gedenkplaats in Japan, tegenover de [ url="https://www.tracesofwar.com/sights/136627/Herdenkingsmuseum-Hokuchin.htm"]Hokuchin Memorial Museum in Asahikawa (in het noorden, in Hokkaido), Japan.

Ichiki's detachement maakte deel uit van het 28e regiment dat vanuit Asahikawa was opgericht en van Midway naar Guadalcanal was gestuurd, net na de marinelanding op 7 augustus 1942, om de Amerikaanse dreiging uit te roeien.

Ichiki's dwaasheid was te geloven dat zijn detachement het kleine aantal Amerikanen op het eiland zou kunnen oprollen en het vliegveld zou heroveren. Hij onderschreef de mening dat Amerikanen slechte soldaten waren en licht bewapend.

Ichiki was de officier in Peking, bij het zogenaamde Marco Polo-incident in 1937, wiens acties bij de Marco Polo-brug (aan de rand van Peking) de start waren van de hernieuwde gevechten tussen China en Japan, wat leidde tot de landing in Shanghai en later dat jaar de verkrachting van Nanking.

Meer recente rapporten uit Guadalcanal (die niet zijn bevestigd) hebben aangegeven dat Chinese industriële investeerders delen van dit land hebben gekocht en een deel van de toegang tot het slagveld hebben geblokkeerd, wat met name spanningen veroorzaakte met de Japanse regering over het lot van hun oorlogsmonumenten op deze locatie.

Helaas is er geen Amerikaanse marker bij de Tenaru, hoewel, zoals Bartsch opmerkt, de overwinning bij Tenaru de sjabloon werd voor veel van de gevechten in de Pacific War.

Van Pearl Harbor op 7 december 1941 tot 21 augustus 1942, de datum van de Tenaru, hadden de Amerikanen weinig of geen overwinningen te noteren in de strijd.

Voor een uitstekend verslag van de emoties die over de Stille Oceaan raasden, zie:
Craig M Cameron's American Samurai: mythe en verbeelding in het verloop van de strijd in de Eerste Marinedivisie 1941–1951

Voor meer over de Tenaru:
Nikolai Stevensons vier maanden in de frontlinie (American Heritage)
William Bartsch Victory Fever op Guadalcanal
Het eiland van Herbert Merillat
Richard Tregaskis's Guadalcanal Diary
De slag om Guadalcanal van Samuel Griffith

Zie voor een verslag van het incident met de Marco Polo-brug:
Matthew Stevenson leest de rails[/url]

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kaj Metz & Matthew Stevenson
  • Foto's: Matthew Stevenson
  • Pacific Wrecks

Gerelateerde boeken

Japanese Battleships 1897-1945
Slagschepen
De oorlog in de Pacific
Vliegdekschepen