TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Sainte-Mère-Église kerk

Sainte-Mère-Église, een dorp van het schiereiland Contentin werd in de nacht van 5 op 6 juni 1944 uit het niets ongewild wereldberoemd. Om de flanken van de invasiestranden te beschermen moest het dorp veroverd worden en werd de 82e Amerikaanse luchtlandingsdivisie hier neergelaten.

Hier begonnen de geallieerden met de herovering van Europa. Door de straffe wind die die nacht blies en het groot aantal plekken die de Duitsers expres onder water hadden gezet landden de Amerikanen compleet verspreid over een groot gebied rondom Sainte Mere Eglise. De chaos was compleet toen ook parachutisten midden in het dorp landden en onder vuur werden genomen door de verbaasde Duitsers. Dit alles wordt gedetailleerd nagebootst in de film The Longest Day die o.a. op het kerkplein werd opgenomen in 1961. Sainte Mere Eglise werd veroverd met hulp van de Amerikaanse tanks die verderop op Utah Beach waren geland.

John Steele:
De herinneringen aan die nacht (en de maanden erna) vind je nog overal terug: er is een interessant museum van de luchtlandingstroepen midden in het dorp. Aan de welbekende klokkentoren hangt de Amerikaanse paratrooper John Steele die urenlang geen kant op kon. Hij werd beschoten en hield zich voor dood totdat hij "inmiddels doof van de klok" werd bevrijd. Om voor toeristen de parachutistenpop goed zichtbaar te maken is besloten deze aan de zijkant te hangen (John hing toentertijd aan de voorkant). In de kerk kun je ook een groot aantal glas-in-loodramen bewonderen die gewijd zijn aan de heldendaden van de troepen tijdens en na de invasie van Normandië.

Een veldhospitaal:
Omdat na de strijd in het dorp een veldhospitaal werd ingericht waar de gewonden van de Slag om Normandië, die tot augustus 1944 zou duren, werden verzorgd zou het dorp voor eeuwig verbonden blijven aan de strijd. Tevens werd er vlakbij het dorp binnen twee dagen na de invasie een klein vliegveld ingericht waar jachtvliegtuigen werden gestationeerd. Na de oorlog werden in en rondom Sainte Mere Eglise op tal van plekken gedenktekens en monumenten opgericht. In 1961 werd op het dorpsplein opnames gemaakt voor de film The Longest Day. Mede door het succes van deze film werd Sainte Mere Eglise bij het grote publiek in Amerika bekend. Het dorp werd zo het symbool voor Amerikaanse strijd tegen de Duitsers en daarmee een soort bedevaartsoord voor toeristen die zijn geïnteresseerd in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. En dat is het eigenlijk nu nog. Natuurlijk werd er ook een groot museum gebouwd.

Sainte Mere Eglise is tevens het vaste decor voor de herdenkingen van D-Day die eens in de zoveel jaar worden gehouden. De kerk werd gerestaureerd na de oorlog en er werd een grote parachutistenpop in de klokkentoren opgehangen als eerbetoon.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Cheapskatetravel.nl
  • Foto's: Lennard Bolijn (1, 4), Arjan Vrieze (2, 3), Wim Hilderson (5)

49.408708, -1.316267

Sporen van de Strijd: De kerktoren van Sainte-Mère-Église

jun2019

Sporen van de Strijd: De kerktoren van Sainte-Mère-Église

2019 en 2020 zijn bijzondere jubileumjaren: we vieren 75 jaar vrijheid. Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) staat uitgebreid stil bij deze zwaar bevochten vrijheid, waarbij ons accent ligt op Nederland en de Nederlandse bijdragen. De onderstaande bijdrage van Tessa Mulders is overgenomen van de website www.75jaarvrij.nl.

Lees meer