TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch

Het Apeldoornsche Bosch was een Joods-psychiatrische instelling die van 1909 tot 1943 gevestigd was aan de Zutphensestraat in Apeldoorn, op de plek waar nu ‘s Heeren Loo, locatie Groot Schuylenburg gehuisvest is. Het Herinneringscentrum is gevestigd in de voormalige woning van Philip Fuldauer, pedagoog en directeur van het Paedagogium Achisomog, de kinder- en jeugdafdeling van Het Apeldoornsche Bosch.

Op de begane grond van de woning is een expositie ingericht die het verhaal vertelt van de bloeiende instelling die Het Apeldoornsche Bosch ooit was en van de ramp die zich daar in januari 1943 heeft voltrokken. Philip Fuldauer is een van de zeven personen aan de hand waarvan het verhaal van Het Apeldoornsche Bosch in de villa tot leven komt. Andere personen zijn onder meer Greta Swart, Mischa Hillesum en Pauline Vomberg. Op de eerste verdieping wordt de geschiedenis naar de actualiteit gehaald. In vier kamers gaan groepen kinderen en jongeren aan de hand van de geschiedenis van Het Apeldoornsche Bosch aan de slag met thema’s als vrijheid, vriendschap, veiligheid en vluchten. In aankomende jaren zal middels verschillende activiteiten en vormen van dialoog aandacht geschonken worden aan de betekenis van deze begrippen in heden en verleden. Met projecten voor en met het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, MBO en HBO is het herinneringscentrum nadrukkelijk ook een plek voor kinderen en jongeren.

Het herinneringscentrum is op 26 januari 2020 geopend.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Arjan Vrieze
  • Foto's: Arjan Vrieze

Gerelateerde boeken

Auschwitz
Hitlers Holocaust

52.21096, 6.000286

Ook Joodse psychiatrische instelling ontkwam niet aan de Holocaust

jan2023

Ook Joodse psychiatrische instelling ontkwam niet aan de Holocaust

Vandaag worden de Nederlandse slachtoffers van de Holocaust herdacht bij het Auschwitzmonument in Amsterdam tijdens de Nationale Holocaust Herdenking. 102.000 Nederlandse Joden, Roma en Sinti zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoord om wie ze waren in de concentratie- en vernietigingskampen van nazi-Duitsland.

Lees meer

Fotoverslag Opening Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch

jan2020

Fotoverslag Opening Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch

Op zondag 26 januari 2020 is het Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch geopend. Gerdi Verbeet, voorzitter Nationaal Comité 4 en 5 mei, verrichtte de openingshandeling. Het Herinneringscentrum op het voormalige terrein van Het Apeldoornsche Bosch is het resultaat van samenwerking tussen de Stichting Apeldoornsche Bosch, ’s Heeren Loo en CODA en is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Apeldoorn, vfonds, VSBfonds, Veluwe Remembers, Erfgoed Gelderland, Erfgoedplatform Apeldoorn, Stichting Rebekka Grunwald Wagenaar en de Firma Lakfa.

Lees meer