Op de begraafplaats Robermont bevindt zich een Nederlands oorlogsgraf van de Tweede Wereldoorlog. Het betreft ERKENS Nicolaas, gefusilleerd op 9 oktober 1943.
Nicolaas ofwel Nic Erkens was reserve-luitenant bij het Nederlands leger en diende bij de Etappen- en Verkeersdienst (ondersteunings eenheid) als ondercommandant van de kledingmagazijnen.
Hij woonde in Luik waar hij ook werkte. Hij sprak Frans en kende de regio.
Nadat Nederland had gecapituleerd en het militaire personeel van haar taken ontheven was en voor gevangenschap naar Duitsland zouden worden gebracht, wist Nic Erkens te ontsnappen en dook onder.
Hij besloot een verzetsbataljon op te richten, de 'Groep Nic' en een ontsnappingsroute op te zetten om zo voormalige militairen en anderen die de oorlog wilde voorzetten als Engelandvaarder te kunnen helpen.
Zodoende kwam hij in Eijsden met Alphons Smeets (Eijsden) en Arthur Renkin (Luik), van de verzetsgroep 'Luc' in contact. Renkin was de leider van deze Luikse verzetsgroep 'Luc', die een deel van de vluchtroute beheerden die van Nederland door België naar Frankrijk liep. Via deze vluchtroute werden ontsnapte krijgsgevangenen, piloten, onderduikers en Joden over de grens naar België geholpen. Als tegenprestatie voor de hulp zou Nic o.a. spionageactiviteiten over treinbewegingen in Nederland aan hun doorgeven.
De groep Luc zou vanaf 1942 samenwerken met een andere verzetsgroep, Clarence. Deze werd geleid door de huisarts Jules Goffin uit Voeren (net over de grens bij Eijsden). Deze huisarts behandelde ook de Graaf van kasteel Eijsden, Raphaël de Liedekerke de Phailhe. De graaf was van Belgische komaf en was officier in het Belgische leger. Ook de graaf zat in het verzet en hielp ontsnapte Franse krijgsgevangenen.
Beiden besloten meer samenwerking met andere verzetsgroepen te zoeken, waardoor de samenwerking met de verzetsgroep 'Clarence' tot stand kwam.
Dit leidde tot een groot verzetsnetwerk dat ontsnapte krijgsgevangen of piloten die waren neergestort via Nederland, België en Frankrijk naar Engeland te krijgen. Maar ook Engelandvaarders of Joodse vluchtelingen en onderduikers zouden van deze route en hulp van het verzetsnetwerk gebruik maken. Ook werden er via deze route smokkelwaren vervoerd.
Uiteindelijk zou de Duitse SD (Sicherheids Dienst) onder leiding van Max Strobl en Richard Nitsch via contraspionage het verzetsnetwerk in 1942 ontmantelen en werden diverse personen werden op 7 oktober 1942 gearresteerd.
Onder hen Jules Goffin, Alphons Smeets en graaf Raphaël de Liedekerke. Nic Erkens werd op 11 november 1942 in Sittard gearresteerd. Ze werden gevangengezet in gevangenissen in Nederland en op de dag voor hun executie overgebracht naar fort Rhijnauwen te Utrecht. Op 9 oktober 1943 werden ze hier gefusilleerd.
Op de plek waar de executieplaats werd in het bijzijn van de Gravin de Liedekerke de Lichtervelde en de vrouw van Nic Erkens, Bertha Erkens na de oorlog een monument opgericht. Zie foto 3.
De stoffelijke overschotten werden gecremeerd en werden daarna weer door de Duitsers meegenomen. Ze bleken na de oorlog op een kerkhof in Erfurt terecht te zijn gekomen. Op 26 juni 1948 kwamen de urnen aan in Eijsden. Bij de grens met Moelingen werd de urn van Nic Ercekens en docter Goffin overgedragen aan hun nabestaanden. De urn van docter Goffin was omwikkeld met de Belgische vlag die had gewapperd op het fort van Aubin-Neufchateau, alwaar de docter het garnizoen had bijgestaan. De urn van Nic Erckens was getooid met zijn kepi die hij tijdens zijn diensttijd had gedragen. Tevens werden de beide urns met daarin de stoffelijke resten van de paters Hugo en pater Stephanus overgedragen aan de orde van Val-Dieu.
Goffin Jules ,46 jaar, is begraven te Voeren.
de LIEDEKERKE de PHAILHE Raphaël , 40 jaar, is begraven achter het monument voor de gevallen uit de 2e wereldoorlog te Eijsden.
SMEETS Alphons ,56 jaar, is eveneens begraven achter het monument voor de gevallen uit de 2e wereldoorlog te Eijsden.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!