Bij het Nationaal Ereveld Loenen is schrijver en verzetsstrijder Anton de Kom herdacht. De herdenking markeerde de 79e sterfdag van de in Suriname geboren activist. Het was de eerste keer dat de bijeenkomst werd gehouden.
77 jaar na zijn executie op de Waalsdorpervlakte is een slachtoffer van het nazi-regime tijdens de Tweede Wereldoorlog geidentificeerd.
Tiny Spoel vond na 76 jaar de plek waar haar vader als onbekende dode begraven lag. Voor nabestaanden is die duidelijkheid enorm belangrijk, merkt de politie.
Herdenkings- en educatiecentrum
Koning Willem-Alexander komt volgende week donderdag naar onze provincie. Hij opent de nieuwe Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen.
Bijna 75 jaar lagen ze als onbekende Nederlander begraven op het Nationaal Ereveld in Loenen maar nu heeft hun identificatie een onvermoed resultaat opgeleverd: van de 103 naamloze oorlogsslachtoffers die daar onder een eenvoudige witte steen hebben gelegen, blijkt een kwart van buitenlandse komaf.
Vanwege trieste redenen komt er op 4 mei geen Ereveld Vol Leven op de erebegraafplaats in Loenen. De initiatiefnemers raakten gebrouilleerd en dat leidde de ondergang van het geliefde herdenkingsevenement in.
Bij Nationaal Ereveld Loenen komt een herdenkingscentrum. Eerder kwam al naar buiten dat bij het Ereveld een veteranenbegraafplaats komt.
De graven van 103 Nederlandse militairen die zijn gesneuveld in de Tweede Wereldoorlog worden geopend voor dna-onderzoek. De soldaten liggen allemaal begraven op het Ereveld Loenen bij Apeldoorn.
Minister-president Rutte spreekt op 4 mei 2016 tijdens de dodenherdenking op Nationaal Ereveld Loenen. Deze herdenking wordt jaarlijks georganiseerd door de Oorlogsgravenstichting. Op het ereveld wordt stilgestaan bij alle oorlogsslachtoffers die sinds de meidagen van 1940 zijn gevallen.
© STIWOT, 1999-2025. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright