Dit monument herdenkt de bevrijding van Oirschot in de Tweede Wereldoorlog. Bij het monument staat ook een bank.
Tekst op het bord:
de arend en de leeuw bevrijden Oirschot …..
In de geschiedenis van de bevrijding van Oirschot spelen twee figuren een centrale rol: de arend en de leeuw.
De arend staat symbool voor de 101ste Airborne Divisie, ‘Screaming Eagle’. Op 17 september 1944 voert de Amerikaanse divisie in het kader van Operatie Market Garden de eerste luchtlandingen uit bij Son en Best. Hiermee luiden ze het begin van de bevrijding van Zuidoost-Brabant in.
De leeuw is het symbool van de 15e Schotse Divisie. Eenheden trekken op 24 oktober 1944 de straten van Oirschot binnen en stoten direct door naar Spoordonk. Ook de Prinses Irene Brigade heeft de leeuw als symbool. Enkele patrouilles van dit Nederlandse onderdeel opereren in de omgeving en steken het Wilhelminakanaal over, waarmee ook zij een bijdrage leveren aan de bevrijding van het dorp.
Dankzij de landing van de arend kan de leeuw zich in Oirschot manifesteren.
De onvoltooide betonnen staander verwijst naar de wederopbouw en leven in vrijheid. Een vrijheid die nooit vanzelfsprekend is. Het park bij het herdenkingsmonument is aangelegd door leerlingen van het Kempenhorst College.
Zij vertegenwoordigen de volgende generaties die het verhaal achter het monument kunnen doorvertellen en de herinnering levend houden.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!