Nederweert War Cematery is een Brits ereveld gelegen aan de Monseigneur Kreijelmanstraat. Op de begraafplaats liggen 362 doden uit de Tweede Wereldoorlog begraven, afkomstig uit landen van het Gemenebest. De doden zijn gesneuveld na de bevrijding van Nederweert op 21 september 1944. De frontlijn lag tot 14 november van dat jaar dicht in de buurt van het dorp en liep langs de Zuid-Willemsvaart en het kanaal Wessem-Nederweert. In die periode vielen er slachtoffers bij patrouilles, operaties, door beschietingen en ook door mijnenvelden. Toen de Britten de kanalen waren overgestoken en optrokken naar de Maas werden nog doden begraven die vielen in de omgeving.
Op de begraafplaats staat een herdenkingskruis (Cross of Sacrifice) naar ontwerp van Sir Reginald Blomfield. Het is uitgevoerd in natuursteen, en er is een bronzen zwaard op aangebracht. De Commonwealth War Graves Commission is verantwoordelijk voor de nagedachtenis aan 1,7 miljoen gesneuvelden van het Gemenebest in 150 landen. De organisatie heeft wereldwijd meer dan 2.500 begraafplaatsen opgericht en onderhoudt deze ook.
De aanleg van het Engels kerkhof, zoals dit in de volksmond vaak wordt genoemd, begon op 16 augustus 1945. Het gaat hier om een begraafplaats van het Gemenebest van Naties, voorheen het Britse Gemenebest (British Empire and Commonwealth). Er liggen hier militairen van verschillende nationaliteiten begraven, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en India.
Militairen die omkwamen bij gevechten werden vaak ter plekke of op een lokale begraafplaats begraven. Aan het einde van de oorlog lagen er in de hele gemeente veldgraven van zowel de geallieerden als de Duitse militairen. Vanaf 1945 werd er gestart met het centraal (her)begraven van de gesneuvelden. Veel Britten zijn begraven in Nederweert, Amerikanen in het Zuid-Limburgse Margraten en Duitsers in het Noord-Limburgse IJsselstein.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!