TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolperstein Kungsholmstorg 6

Deze Stolperstein (ook wel Struikelsteen genoemd) herdenkt Erich Holewa.

* Här bodde Erich Holewa, född 1896 Berlin, flydde till Sverige, utvisad Sept. 1938, deporterad 1942, mördad, Auschwitz.

Hier woonde Erich Holewa, geb. 1896 Berlin, vluchtte naar Zweden, verdreven september 1938, gedeporteerd 1942, vermoord Auschwitz.

Erich Holewa, een Duitse jood, werd geboren in Berlijn in 1896. In augustus 1938 vroeg hij een Zweedse verblijfsvergunning aan om zich bij zijn broer in Stockholm te voegen op dit adres in Kungsholmstorg 6. Hij woonde daar een tijdje en hij vroeg ook of zijn vrouw en kind (Lotte en Peter) zich bij hem wilden voegen. Maar zijn aanvraag werd afgewezen en hij werd gedwongen Zweden te verlaten. Hij keerde terug naar Duitsland en solliciteerde opnieuw. Vervolgens vluchtte hij naar België en meldde zich opnieuw aan vanuit Antwerpen.

In mei 1940 werden Erich Holewa en zoon Peter in Antwerpen gearresteerd door de Duitse bezetter. Beiden werden gedeporteerd naar Camp de Noé in Frankrijk, waar Peter Holewa op 2 februari 1942 werd vermoord. Twee jaar later werd Erich vanuit het Drancy Camp in Frankrijk gedeporteerd naar Auschwitz. Van slechts 8 van de 1000 Joden op die transporttrein was bekend dat ze de oorlog hebben overleefd. Erich Holewa was er niet bij. Zijn vrouw, Lotte Holewa née Salomon, werd uit Antwerpen gehaald en twee weken voor Erich gedeporteerd vanuit het Mechelin-kamp in België naar Auschwitz en vermoord.

Deze stolperstein (snubbelsten in het Zweeds) was een van de eerste drie ooit geïnstalleerd in Zweden – op 14 juni 2019.

"Stolpersteine" is een kunstproject in Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het Nationaal-Socialisme (nazisme). Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm messing plaquettes geplaatst in de stoep voor de laatste vrijwillige residentie van (meestal Joodse) slachtoffers die zijn vermoord door de nazi's. Elke plaquette is gegraveerd met de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en de plaats (meestal een concentratiekamp) en de datum van overlijden. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Encyclopedie van de Holocaust
Haar naam was Sarah
Ik schrijf u vanuit het Vel. d’Hiv
Auschwitz
Hitlers Holocaust