TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Petrus Hendrikszstraat 77

Deze messing plaquettes (Stolpersteine of struikelstenen) herdenken:

* IWAN DE VRIES, geb. 1931, gedeporteerd 1943 uit Westerbork, vermoord 21 oktober 1944, Auschwitz.
* LOUIS DE GROOT, geb. 1897, gedeporteerd 1943 uit Westerbork, vermoord 17 september 1943, Auschwitz.
* HENNIJ DE GROOT-COSSEN, geb. 1903, gedeporteerd 1943 uit Westerbork, vermoord 29 februari 1944, Auschwitz.
* MAURITS DE GROOT, geb. 1925, gedeporteerd 1943 uit Westerbork, vermoord 31 maart 1944, Poland.
* MARTHA DE GROOT, geb. 1926, gedeporteerd 1943 uit Westerbork, vermoord 17 september 1943, Auschwitz.

Deze Stolpersteine liggen hier voor joodse oorlogsslachtoffers, gedeporteerd en/of vermoord in de Tweede Wereldoorlog.

Louis de Groot, een magazijnmedewerker, en Hennij Cossen huwden in 1924. Ze hadden twee kinderen - Maurits (geboren in 1925) en Martha (geboren in het volgende jaar). Eind 1939 namen ze als pleegkind de 8-jarige wees, Iwan de Vries, in huis.

Informatie over de exacte deportatiedata voor de leden van deze familie werd niet gevonden, zelfs al werden de data van overlijden gedocumenteerd. Louis de Groot en zijn dochter Martha werden op dezelfde septemberdag in 1943 in Auschwitz vermoord; Hennij en Maurits de Groot en Iwan de Vries overleefden ergens tot hun moorden in februari, maart en oktober het jaar daarop.

Hennij de Groot-Cossen reisde na de Kristallnacht naar Duitsland en verklaarde op 15 november 1938 wat zij daar allemaal had gezien. Haar getuigenis staat in The Wiener Library. Met haar vader en zus ging het toen goed, maar beiden werden in de jaren veertig vermoord: hij in Westerbork, en zij in Auschwitz.

"Stolpersteine" is een kunstproject in Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het Nationaal-Socialisme (nazisme). Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm messing plaquettes geplaatst in de stoep voor de laatste vrijwillige residentie van (meestal Joodse) slachtoffers die zijn vermoord door de nazi's. Elke plaquette is gegraveerd met de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en de plaats (meestal een concentratiekamp) en de datum van overlijden. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Hitlers moordenaars
Hitler - Vergelding 1936-1945
Discipelen van de duivel
Encyclopedie van de Holocaust