Gebouwd als kerkgebouw en ontspanningsruimte voor het personeel van het Zuidkamp, nu in gebruik als particuliere woning. Om het geschikt te maken voor particuliere bewoning zijn er vele aanpassingen gedaan, maar met respect voor de historische waarde van het gebouw, waardoor karakteristieke elementen bewaard zijn gebleven. De luiken aan de voorgevel, de entree met boog en de klokkentoren zijn onder andere nog origineel. Een deel van de kozijnen is vervangen.
Zuidkamp
De Luftwaffe bouwde Fliegerhorst Twente met als uitgangspunt dat het niet mocht opvallen vanuit de lucht. De landingsbanen werden groen geschilderd, en akkerbouw op het naastliggende gras gebezigd.
Het Zuidkamp was naast het Prins Bernhardpark een gebied met diverse legeringsgebouwen zoals een ziekenhuis, kantine, onderkomens, kerk, garages, etc. De opzet was bewust ruim, 2x zo groot als het toenmalige Lonneker, waardoor veel gezinnen gedwongen moesten verhuizen. De gebouwen waren gestandaardiseerd ontworpen en moesten voor Twentse boerderijen doorgaan. De bouwstijl was echter Duits, niet Twents, maar vanuit de lucht gezien mocht dat niet deren. De Luftwaffe had een voorkeur voor een felrode baksteen met muren van 55cm, die scherfwerend werden geacht. Soms werd de lokale bouwstijl nagemaakt, zoals een zadeldak, of topgevels. De luiken voor de ramen waren groen/rood/wit geschilderd (vier driehoeken) om het nog meer op boerderijen te laten lijken. In werkelijkheid waren dit stalen luiken, om de ramen tegen scherven te beschermen.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!