TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Rozenoord

Op 1 mei 2015 is in het Amstelpark in Amsterdam het monument Rozenoord onthuld.

Bezoekers van het Rozenoord monument zien een grote installatie, bestaande uit honderd stoelen. De stoelen staan ogenschijnlijk willekeurig over het veld verspreid, alsof ze enkele minuten geleden nog in gebruik waren. De stoelen zijn geordend naar de acht data waarop de slachtoffers gefusilleerd werden. Voor de onbekende gefusilleerden staat een plaquette.

Op 18 september 2018 is het monument dat eerst uit 100 stoelen bestond aangevuld met 6 stoelen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: J.W. Ittmann & Website Monument Rozenoord
  • Foto's: J.W. Ittmann

Gerelateerde boeken

Denken over herdenken

52.32845, 4.895704

Zoektocht naar de betekenis van oorlogsmonumenten

jan2022

Zoektocht naar de betekenis van oorlogsmonumenten

DOOR RENÉ TEN DAM - In 2021 verscheen het boek ‘Denken over Herdenken – Oorlogsmonumenten in Nederland’ van archeoloog en freelance-journalist Ruurd Kok. Onlangs verscheen van zijn hand ook de bundel ‘Als de bom valt’ over sporen van de Koude Oorlog in de Leidse regio. Daarnaast maakte hij met Reanne van Kleef en Tess van Kooperen de vijfdelige documentaire-reeks ‘Het Verdwenen Vliegveld’ over Vliegkamp Valkenburg. Uit deze onderwerpen blijkt al wel dat Kok niet alleen geďnteresseerd is in het verleden, maar ook in hoe wij het verleden ervaren en daar mee omgaan. Waar veel onderzoekers de focus leggen op het verhaal achter het oorlogsmonument, kijkt Kok in ‘Denken over Herdenken’ in eerste instantie naar het verhaal wat zich – letterlijk – voor het monument afspeelt. Het levert interessante inzichten op, zonder dat het zware kost wordt. Wat gezien het onderwerp al een prestatie op zich is.

Lees meer

Sporen van de strijd: Monument Rozenoord

feb2020

Sporen van de strijd: Monument Rozenoord

2019 en 2020 zijn bijzondere jubileumjaren: we vieren 75 jaar vrijheid. Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) staat uitgebreid stil bij deze zwaar bevochten vrijheid, waarbij ons accent ligt op Nederland en de Nederlandse bijdragen. De onderstaande bijdrage van Tessa Mulders is overgenomen van de website www.75jaarvrij.nl.

Lees meer

Lees meer (1)