De verspreide kennis over de deportatietransporten is samengebracht en aangevuld met nieuwe informatie uit recent onderzoek. Dat geeft een genuanceerder en completer beeld van de transporten.
Opnieuw zijn er mensen geïdentificeerd in gerestaureerde beelden uit de Westerborkfilm uit 1944. Het gaat om drie personen die dankzij het gerestaureerde en gedeeltelijke kleurenbeeld zijn herkend.
Vanuit Kamp Westerbork zijn vanmorgen 115 vrouwen te voet vertrokken naar de stad Groningen. 76 jaar eerder maakten 116 vrouwen gedwongen door de Duitse bezetter dezelfde tocht. Zij waren bang dat ze aan het einde van de tocht zouden worden gefusilleerd.
Alijda Jacobs (1917-2005) is rond de twintig als de oorlog uitbreekt. Ze is verliefd op Simon Bachrach, een joodse jongen uit de Atjehstraat in Arnhem. Alijda woont bij haar ouders op de Alexanderstraat en werkt als dienstmeisje bij de familie Mogendorff in de Frombergdwarsstraat. Als niet-joodse kan ze daar op den duur niet langer in dienst blijven. Ze gaat zich met gevaar voor eigen leven inzetten voor Joodse onderduikers, onder wie haar verloofde Simon en diens familie.
Vanaf februari 2020 tot en met heden loopt FOK!-redacteur Monique Verlind in 30 etappes het Westerborkpad. Voor de nieuwssite en online gemeenschap doet ze verslag van elke etappe met veel foto's en interessante wetenswaardigheden. Op deze pagina begint haar verslaggeving. Onderaan de pagina staan links naar alle reportages.
Ze is hét gezicht van de Jodenvervolging in Nederland. Het meisje met de witte hoofddoek die vlak voor het vertrek van de transporttrein nog even naar buiten kijkt. Jarenlang werd gedacht dat ze een Joods meisje was. Aad Wagenaar deed onderzoek en vond een Brabantse link.
Na bijna 34 jaar neemt Dirk Mulder binnenkort afscheid van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De Nacht van de Vluchteling – een sponsorloop, komend weekeinde – had ook hier zullen starten, maar na bedreigingen zag Mulder daar van af. Een dieptepunt, zegt hij, maar het mag niet zijn herinneringen verpesten.
Volgens het herinneringscentrum is de informatie die nu gegeven wordt vaak gericht op kinderen van 10 jaar en ouder.
De jaarlijkse wandeltocht tijdens de Nacht van de Vluchteling begint dit jaar niet eenmalig in Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Aanleiding om d...
Een Schiedammer, die wordt verdacht van het beledigen van de joodse gemeenschap, kreeg vandaag in Den Haag 120 uur werkstraf, waarvan 60 voorwaardelijk tegen zich geëist. Een bijzondere toevoeging is dat hij een bezoek moet brengen aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork.
In deze podcast van Radio Westerbork staan de Sinti en Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog centraal. Van overal uit Nederland werden ze in het jaar 1944 vanuit Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd. We praten erover met de dochters van twee overlevenden: Bluma Meinhardt en Anjes Driessen. Daarnaast plaatst Bas Kortholt, historicus van Herinneringscentrum Kamp Westerbork, dit in de geschiedenis. Tot slot hebben we een column van Jose Martin over problemen die je tegenkomt bij bronnenonderzoek.
In deze podcast van Radio Westerbork staan kinderen van Joodse gezinnen tijdens de Tweede Wereldoorlog centraal. Rozette Kats werd in 1942 geboren in Amsterdam. Haar ouders besluiten onder te duiken, maar ze worden verraden. Ze overleven de oorlog niet. Ook Monica van Rijn is te gast. Zij werd na de oorlog geboren als dochter van Joodse ouders. Haar ouders overleefden bij elkaar meer dan 15 concentratiekampen waaronder Auschwitz. Van Rijn vertelt over het leven na de oorlog. Ook horen we Guido Abuys conservator van het Herinneringscentrum. Hij vertelt onder meer over de tentoonstelling over Auschwitz in Westerbork. We sluiten af met een column van commissaris van de koning Jetta Klijnsma.
Assen - Tijdens de jaarlijkse dodenherdenking bij het Nationaal Monument Westerbork brengt Stef Bos een eerbetoon aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Het monument is gelegen op het terrein van Kamp Westerbork bij Hooghalen.
Een deel van de Joodse gemeenschap vindt de organisatie van een sponsortocht vanuit het kamp een vreemd gebruik van de Holocaust.
Journalist en schrijver Ad van Liempt komt met een biografie van Albert Konrad Gemmeker, tijdens de Tweede Wereldoorlog commandant van kamp Westerbork.
De joodse juriste en schrijfster Etty Hillesum heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog geholpen enkele kinderen te laten ontsnappen uit Kamp Westerbork. Dat blijkt uit onderzoek van literatuurwetenschapper Betinne Siertsema.
Hoe was het om te rijden op de trein die naar de vernietigingskampen voerde? Er was geen één die het rechte ervan wist.
Bijna alles weet ze van haar opa, maar één klein puzzelstukje ontbreekt nog. Want wie was toch die boer die haar opa hielp na z'n ontsnapping? Via Twitter probeert Mirjam Wolder het antwoord te vinden.
Dit jaar is het precies tachtig jaar geleden dat de Kristallnacht plaatsvond. Radio Westerbork, een samenwerking tussen Herinneringscentrum Westerbork en RTV Drenthe, staat daarom komende zondag geheel in het teken van deze gebeurtenis.
De tot nu toe onbekende bevrijdingsactie staat beschreven in het vandaag gepubliceerde dagboek van Arnold Douwes.
„Dit verhaal móét worden gemaakt”, zegt acteur en scenarioschrijver Edwin de Vries. Hij doelt op het leven van zijn vader Rob de Vries (1918-1969), die tijdens de Tweede Wereldoorlog binnendrong in kamp Westerbork om zijn liefde te bevrijden.
© STIWOT, 1999-2025. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright