Op het Kerkplein van Oudenhoorn staat een monument ter nagedachtenis van Bastiaan de Zeeuw en Cornelis Blaak. Zij waren (oud) inwoners van Oudenhoorn en kwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog door geweld om het leven.
Het monument is in september 1940 onthuld en is daarmee een van de eerste monumenten van Nederland
Bastiaan de Zeeuw (1915-1940) was 2e Luitenant in het Nederlandse Leger. Na de Nederlandse capitulatie op 15 mei 1940 kon hij uitwijken naar Duinkerken. Op 21 mei werd het schip waarop hij naar Engeland werd geëvacueerd door Duitse vliegtuigen tot zinken gebracht. Bastiaan de Zeeuw is daarbij samen met nog 49 andere Nederlandse soldaten om het leven gekomen. Enkele maanden later spoelde zijn lichaam aan bij Terschelling.
Cornelis Blaak was gezagvoerder bij de KLM. Tijdens de Duitse inval in mei 1940 was hij onderweg naar Indië en kon hij niet meer terug. Hij ging daar vliegen voor de Indische tak van de KLM, de KNILM. Na de inval van de Japanners vervoerden de DC3's van de KNILM op last van de overheid evacuees naar Australië. Op 26 februari 1942 moest hij met zijn toestel een noodlanding maken op Zuid-Sumatra. De bemanning bleef vrijwel ongedeerd, maar viel in handen van vijandige Sumatranen en later in die van de Japanners. Als gezagvoerder overleed Cornelis ter plaatse aan door de lokale bewoners toegebrachte verwondingen.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!