Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het Openluchtmuseum gesloten. Na de Slag om Arnhem in 1944 werd de binnenstad ontruimd en werden vele Arnhemmers dakloos.
In het Openluchtmuseum stonden tijdens de Tweede Wereldoorlog al monumentale huisjes.
Om de dakloze Arnhemmers onderdak te verlenen werd de collectie ondergebracht in een depot. Het gerucht van deze veilige schuilplaats verspreidde zich als een lopend vuurtje door de stad.
Tot januari 1945 vonden meer dan 600 daklozen onderdak in het museum. in deze periode vond wel een razzia plaats tussen de onder daklozen en zelfs een fusillade. Na de bevrijding werd het Openluchtmuseum hersteld want de bombardementen hadden ook daar schade aangericht.
Na de herstelperiode werd het weer voor het publiek opengesteld.
In het Openluchtmuseum zijn een aantal herinneringen terug te zien uit de Eerste en de Tweede Wereldoorlog.
Voor de actuele bezoekersinformatie, moet u contact opnemen met het museum.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!
Met een dieplader is het gebouwtje als een grote puzzel naar Arnhem gebracht. Daar wordt nu elk onderdeel in een speciale tent geïnspecteerd. We gaan ieder stukje bekijken en waar nodig restaureren of repareren, legt Udo Feitsma van het museum uit aan Omroep Gelderland. Daarna wordt het weer opnieuw opgebouwd.
ARNHEM - Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem gaat op korte termijn beginnen aan het project ’t Veld. Aan de noordkant van het museumterrein komt een ‘vrijetijdsveld’ met vakantiehuisjes van weleer. Dat moet medio volgend jaar voor het publiek te bezichtigen zijn, aldus Teus Eenkhoorn, directeur van het Nederlands Openluchtmuseum.