De aanval op Colijnsplaat
Op 1 november 1944 werd het eiland Noord-Beveland bevrijd door de Canadezen. Schouwen-Duiveland is op dat moment nog bezet gebied. De Recce ( de verkenningsafdeling) van de Prinses Irene Brigade werd naar Noord Beveland gedirigeerd om het eiland te bewaken. Zij was gelegerd in Colijnsplaat.
Duitse commando’s voerden op 25 november 1944 een aanval uit vanuit Schouwen-Duiveland op Noord-Beveland. De bedoeling was om de sluis bij Colijnsplaat op te blazen. De Duitsers landden echter verkeerd. Daarom werd de munitie op een gestolen wagen geladen bij de hofstede van de familie De Regt en naar Colijnsplaat geduwd. De Prinses Irene brigade werd tijdig gewaarschuwd door de heren Neerhout en Fortuin (een evacué uit Schouwen-Duiveland en een boerenknecht bij de familie De Regt).
De Prinses Irene Brigade, ondersteund door de Schotten, troffen de Duitsers buiten het dorp waarna het tot een vuurgevecht kwam. Bij deze aktie sneuvelde de eerste Luitenant I.J. (Ian Jacob) Havelaar van de Prinses Irene Brigade, hij werd op zondag 26 november 1944 tijdelijk begraven op de algemene begraafplaats in Colijnsplaat.
Na de bevrijding in 1945 werd het stoffelijk overschot overgebracht naar het familiegraf op de begraafplaats Hillegersberg te Rotterdam. Jaren later, in 2017, werd het familiegraf van de familie Havelaar in Rotterdam geruimd. Vervolgens werd de eerste-Luitenant I.J. (Ian Jacob Havelaar), op vrijdag 19 mei 2017, met militaire eer herbegraven in Colijnsplaat. De familie van de luitenant sprak op dat moment over “Thuiskomen”.
Audiospot - De aanval op Colijnsplaat
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!